Belföld

Hoffmann Rózsa öntsön tiszta vizet a pohárba!

mendrey-lászló (mendrey lászló, pdsz elnöke)
mendrey-lászló (mendrey lászló, pdsz elnöke)

A PDSZ tudni akarja, mire készülhet az ágazat. Az érdekvédők szerint tanórák maradhatnak el, ha tényleg nyugdíjba küldik a 62 év feletti pedagógusokat.

Mást mond a nemzetgazdasági miniszter és mást az oktatási államtitkár. Ideje lenne elhárítani a kommunikációs zavart – jelentette ki pénteki tájékoztatóján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Mendrey László arra utalt, hogy Matolcsy György jó két hete kijelentette: jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettieket – körülbelül 11 ezer munkavállalót – nyugdíjba küldenek, hogy ezzel is megspóroljanak 20 milliárd forintot. Egy hétre rá Hoffmann Rózsa viszont már arról beszélt, hogy sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás.

Az érdekvédő a közelmúltban zárult tanévet értékelve kitért arra: lassan egy éve dúl számháború arról, hogy mennyibe kerül az életpályamodell életbe léptetése. A mai napig nem kaptak választ arra sem, hogy hány szakemberrel számolnak az induláskor, vagyis hány tanár kerül majd utcára. Mendrey László szerint tanórák maradhatnak el, ha tényleg nyugdíjba küldik a 62 év feletti pedagógusokat.

A PDSZ elnöke jelezte azt is: tragikomikus, ami a felsőoktatási keretszámok ügyében történt, a diákok és szüleik joggal várják, hogy az illetékesek magyarázattal szolgáljanak. Nem érti, hogy miért van szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozására, miért kell erre több százmillió forintot költeni. A kormány szerint így egységesíteni tudja a közoktatás színvonalát az egész országban, ám ez a vágyott cél nem más, mint utópia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik