Belföld

Több százan kísérték a Szent Jobbot Győrben

A Szent László napi ünnepségsorozat részeként új szobrot avattak szerdán a Káptalandombon, de most először nemcsak a hermát, hanem a Szent Jobbot is végigkísérhették a körmenetben vonuló hívők.

Különösen nagy tisztelet övezi Szent Lászlót Győrben. Ez főként egy 1762-es földrengéshez köthető, amikor a városban élők a lovagkirályhoz fohászkodtak, hogy mentse meg Győrt a pusztító vésztől. Mivel a baj elkerülte a várost, Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben körmenetben vigyék végig a belvárosban, az uralkodó koponyacsontját tartalmazó mellszobrot, azaz a hermát.

A Szent László napi megemlékezés ebben az esztendőben is az ünnepi díszközgyűléssel vette kezdetét. Az Esterházy-palotában elsőként Borkai Zsolt emlékezett az uralkodóra. „Szent László ma is hazánk történelmének egyik legkarizmatikusabb egyénisége. 1192-ben szentté avatott királyunk a bátorságot, a férfiasságot és vallásosságot ötvöző személyisége következtében, a magyar lovagkor példakép” – hangsúlyozta a polgármester.

Példaképekre pedig korunkban is szükségünk van, ezért az önkormányzat immár 20 éve minden alkalommal átnyújtja a Szent László emlékérmet azoknak, akik munkájukkal értéket teremtenek, és öregbítik a város hírnevét. A szerdai díszközgyűlésen Dr. Koppány Attila a Széchenyi István Egyetem tanára, Kulcsár Béla igazságügyi gépjárműszakértő, Rupnik Károly színművész, és a 150 éves Liszt Ferenc Zeneiskola vehette át a kitüntetést. „Mostanában felmerült a teátrumban, hogy a közönség vagy a szakma elismerése a fontosabb. Úgy vélem ezt nem kell rangsorolni. Nekem a pályámon eltöltött 40 évem ellenére még nincs szakmai kitüntetésem, de kaptam már Szent István díjat, amelyhez ma átvehettem a Szent László díjat is. A Szent Péter érem még várat magára kicsit… – fogalmazott viccesen Rupnik Károly, aki nagy megtiszteltetésnek vette az önkormányzat kitüntetését.

Az ünnepség a Káptalandombon folytatódott, ahol a lovagkirály domborművének hagyományos megkoszorúzása után, egy új Szent László szobrot is avattak a téren. A több mint 2 méteres talapzaton álló, bronz emlékművet a Gasztonyi család készítette el Lebó Ferenc képzőművésszel, aki 6 hónapig dolgozott a lovagkirály szobrán. A Káptalandomb legújabb ékét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Surján László az Európai Parlament alelnöke és Borkai Zsolt, Győr polgármestere avatta fel. A domborművet dr. Pápai Lajos püspök áldotta meg.

A Győri Bazilikában megtartott püspöki szentmisét követően, aztán indulhatott a körmenet, mely idén azért is mondható különlegesnek, mert a herma mellett, a Szent Jobbot is végigkísérte a belvárosban az egyházmegye papsága, több száz hívővel.

A kar ereklye még szerdán, Erdő Péter bíboros engedélyével, páncélautóban érkezett Győrbe, melyet az ünnepség után azonnal visszaszállítottak a budapesti Szent István bazilikába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik