Belföld

Huszonöt százalékra zuhan az eva? Matolcsy nem ceceg

matolcsy, rogán és harrach (matolcsy györgy, rogán antal, harrach péter)
matolcsy, rogán és harrach (matolcsy györgy, rogán antal, harrach péter)

Matolcsy ellenállhatatlan ajánlatot kapott. Nem is áll ellen.

„Ellenállhatatlan, kitűnő ajánlatot” tett a Fidesz-KDNP-frakció a kormányt képviselő gazdasági miniszternek – erről maga Matolcsy György számolt be a két kormánypárti frakcióvezetővel, Rogán Antallal és Harrach Péterrel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ahogy az nagyjából már a hétfői parlamenti bejelentésekből is kiderült, a ciklus második felét adócsökkentésekkel nyitja a kormány – ha Orbán Viktor is rábólint a körvonalazódott javaslatra.

“Most megindítjuk a munkavállalókat”, állítja Matolcsy, ugyanis a hamarosan ránk köszönő kedvezmények “elérték azt a küszöböt, amelyek nemcsak cecegést okoznak, hogy adhattak volna többet is”, hanem érdemben turbózzák sorsunkat.

A miniszter három évre tervez, de egyelőre csak azt árulta el, hogy jövőre összesen háromszázmilliárd forint ömlik a programba. Ebből jut majd „munkahelyvédelemre és munkahelyteremtésre”.


Matolcsy, Rogán és HarrachFotók: MTI / Máthé Zoltán

Jól járnak a huszonöt év alattiak, a ötvenöt év fölöttiek, a legnagyobb kedvezmény pedig a „képzettséget nem igénylő, alacsony bérű, fizikai munkát végzőket” illeti majd.

Rogán szerint az utóbbi, kiskeresetű kategóriába esik mások mellett „a cipész, a fodrász és az újságíró”. Az e szakmák képviselőit sújtó adók – Matolcsy egy elejtett félmondata szerint – akár „negyedével és felével csökkenhetnek”. Ami a jelenleg 37 százalékos evát tekintve úgy 25 százalékos kulcsot valószínűsít, méghozzá az ígéret szerint a jelenleginél lényegesen több adózó számára.

A csapat a kisvállalkozók, vagyis a legföljebb huszonöt főt foglalkoztatók terheit is mérsékelni kívánja. Egyetlen közös adónem alá vonna négy jelenlegi adónemet, és azt az eddiginél szerényebb kulccsal működtetné.

Rogán Antal úgy számol, hogy másfélmillió munkavállaló életét könnyíti meg a friss idea.

De miből?

Tudni, hogy Orbán Viktor egyet kért a házon belüli tárgyalófelektől: alkujuk nyomán nem növekedhet a költségvetési hiány. Értsd: amit elosztanak, annak a forrását – vagyis háromszázmilliárd forintot – is elő kell teremteniük. E nemes feladat Matolcsy Györgynek jutott, aki fejben el is végezte a munkát. Nézzük.

Az első százmilliárdot a hányatott sorsú Magyar Nemzeti Bank lesz kénytelen kiköhögni, mégpedig azáltal, hogy az ő utalásaira is kivetik a pénzügyi tranzakciós illetéket.

A második százmilliárdot a Magyar Államkincstár adja – ő sem ússza meg a tranzakciós illetéket.

A harmadik százmilliárd pedig úgy terem, hogy a költségvetési tartalékból „kölcsön veszi” azt az állam az államtól. Matolcsy azt reméli, hogy a hamarosan meginduló IMF-tárgyalásnak és a remélt közeli megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökken a magyar állampapírok kamatfelára. Értsd: ma még nem bíznak bennünk a pénzügyi befektetők, de ha meglesz a világbanki védőernyő, több százalékponttal olcsóbban jutunk az államadósságunkat továbbgörgető hitelekhez. Ezáltal 2013-ban minimum százötvenmilliárd forintos megtakarítás származik. Na, ebből megy majd százmilliárd a munkaterhek könnyítésére. A „kölcsön” pedig az intézkedések következtében a „konzervatívan” tervezett 2013-as 1,6 százalék helyett 2 százalékkal bővülő GDP áldásaiból töltődik vissza a költségvetés tartalékába.

Borítékolhatóan leveri a biztosítékot, hogy – Matolcsyt idézzük – “a jegybankelnökkel részletes egyeztetés nem volt” a tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztéséről, csupán “szakértőkön keresztül küldtünk jelzést erről a lehetőségről”. (Mármint arról a “lehetőségről”, hogy ugrik százmilliárd jegybanki forint.) Hogy ezt az összeget honnan teremtik elő Simorék, azzal nem foglalkozik a gazdasági miniszter, ugyanis “az MNB független a kormánytól, nem tudni, áthárítja-e a tranzakciós illetéket a kereskedelmi bankokra”. Ha ezt nem teszi, s máshonnan sem képes előteremteni ezt az összeget, akkor az állam persze kénytelen lesz “visszapótolni” a pénzt. Hogy azt miből tenné úgy, hogy az orbáni iránymutatásnak megfelelően ne növekedne a hiány, rejtély.

Süsü

Nyilván a show része, amolyan hétfejű sárkányos trükk, hogy a kormány egyik minisztere egyezkedik előbb a kormányfőt megválasztó frakciók vezetőivel, majd a saját kormányfőjével, s közben olyanokat mond, hogy „örömhírt jelenthetek be”. Azért mi próbáljuk csak komolyan venni, hogy az egyes sárkányfejek különböző álláspontot képviseltek, és soroljuk fel, állításuk szerint miben győzedelmeskedtek, miben engedtek.


Egyeztetnek a fejek

Harrach a kereszténydemokratáknak tudja be, hogy a képzetleneket támogatja a legerőteljesebben a program, továbbá azt mondja, hogy frakciójának köszönhetően lesz mentes a tranzakciós illeték alól a GYES, a GYED és a családi pótlék, valamint KDNP-s áldás kellett ahhoz is, hogy nőjön a tartósan munkanélküliek és az elhelyezkedni kívánó kisgyermekes anyukák sansza.

Rogán ehhez azt teszi hozzá, hogy az ő közbenjárásának hála a nyugdíjutalások (a kincstártól a jogosultakhoz) szintén megkímélődnek a tranzakciós illetéktől.

Intenzív

Matolcsy György arról is beszámolt, hogy  “intenzív’ tárgyalásokat folytatott a bankszövetséggel, minek következtében lassan talán kiderül, jövőre mennyi pénz csöpöghet be a tranzakciós illetékből. Vagy legalább az, hogy mennyit remél e forrásból a kormány.

Indult ugye százharmincmilliárddal a terv, amiből hirtelen kétszáznyolcvanmilliárd lett, miközben halkan egy három-négyszázmilliárdos állítás is elhangzott. Az emlegetett intenzív eredményeként most száznegyvenmilliárdnál látszik megnyugodni az inga. Ami úgy jön ki, hogy a bankszövetséges alku eredőjeként az osztrákoknál és a németeknél alkalmazott “plafon”, vagyis utalásonként hatezer forint lesz a maximális díj.

Emellett marad egy idei púp is a pénzügyi szektoron: 2013-ban is lesz bankadó, igaz, “mindösszesen” hatvanmilliárd forint.

“Nyertek is a bankok meg buktak is” – ez a Matolcsy-féle interpretáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik