Belföld

Hőségriasztás: 39 fok is lehet

kánikula (kánikula)
kánikula (kánikula)

A következő napokban országszerte kánikula várható, a hétvégén és a jövő hét első napjaiban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 37-39 Celsius-fokot is - közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A légköri frontok elkerülik a Kárpát-medencét, egyre melegebb, többnyire száraz levegő áramlik felénk. Pénteken a sok napsütés mellett csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet, csapadék sehol sem valószínű. Elsősorban a Kisalföldön több helyen megélénkülhet a déli szél. A hőmérséklet maximuma 28-33 fok körül alakulhat.

Ezt követően tovább fokozódik a hőség. Országszerte 30, helyenként 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A hétvégén és a jövő hét első napjaiban országszerte kánikula, helyenként kifejezett hőség várható. A csúcsértékek nem egy helyen elérhetik a 37-39 fokot is. A napsütést csak időnként zavarják meg gomolyfelhők, csapadék nem valószínű.

Jövő szerdától már egyre többfelé megnövekedhet a felhőzet. Szerdán elsősorban északon és nyugaton szórványosan, csütörtökön pedig az ország több pontján előfordulhat záporeső, zivatar. A hét közepétől néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet, de még így is a sokévi átlagnál melegebb időre van kilátás, az éjszakák is igen enyhék lesznek.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a várható hőség miatt péntekre már tíz megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest – valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik