Belföld

Lázár kalitkányi helyet hagyna a bölcsiseknek

Gyerekek (a fal, the wall, gyerekek, iskola)
Gyerekek (a fal, the wall, gyerekek, iskola)

A Fideszes képvselő egy törvénymódosítással 110 százalékra duzzasztaná a bölcsődei férőhelyek létszámát.

Kevesebb mint három négyzetméternyi hely jutna egy bölcsődés gyermeknek, ha az Országgyűlés elfogadná Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár törvénymódosító javaslatát – írja a Pénzcentrum. A Fidesz-képviselő szerint az engedélyezett férőhelyszám 110 százalékára lehetne duzzasztani a bölcsődések létszámát.

A módosítást a képviselő azzal indokolja, hogy a nappali, illetve a bentlakásos ellátást nyújtó intézményekben – kivéve a hajléktalanok nappali intézményét – is meghaladhatja az ellátottak száma a férőhelyek 100 százalékát, s a gyermekek napközbeni bölcsődei ellátását nyújtó intézmények fenntartói számára is lehetőséget kell teremteni arra, hogy maximum 10 százalékos létszámemelést hajthassanak végre. Erre a törvénymódosításban írtak szerint azért van szükség, hogy minél több 3 éven aluli gyermek napközbeni ellátása, szakszerű gondozása és nevelése biztosítható legyen.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) ellenben úgy gondolja, a törvénymódosítás azt eredményezi, hogy egy gyermekre 3 négyzetméternél kisebb terület jutna a bölcsődékben. A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a bölcsődék 2010-ig 120 százalékos feltöltöttséggel működhettek, ami egészségügyi szempontból a maximum. 2010. január 1-jétől az előző kormány úgy döntött, hogy a továbbiakban a 120 százalékot, illetve a kétévesek csoportjában a 140 százalékot tekinti 100 százaléknak, így kvázi tényleges fejlesztés nélküli csoportlétszám-emelést hajtott végre a bölcsődékben. Ezt a lépést az akkor ellenzékben lévő Fidesz erőteljesen kifogásolta.

A BDSZSZ szerint az önkormányzatok bölcsődei fenntartási problémáira nem az a megoldás, ha újabb 10 százalékos túltöltöttséget enged meg a jogszabály, s az intézkedés lényegében legalizálja egyes intézmények korábbi jogsértő gyakorlatát. A tyúkok területigényét EU-s szabályok biztosítják, a bölcsődés gyermekek területigénye vajon milyen módon biztosított a Lázár-javaslat alapján? – tette fel a kérdést a Pénzcentrumnak Szűcs Viktoria, a bölcsődei alkalmazottak szakszervezetének elnöke.

Az unió előírásai szerint egyébként egy tyúkketrecnek legalább 2 négyzetméteresnek kell lennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik