Belföld

Megújul a Szegedi Nemzeti Színház

A patinás épület energetikai felújítása augusztus 31-én ér véget.

Egy évszak sem telik el úgy Szegeden, hogy ne újítanának, építenének vagy cserélnének ki valamit. Épületeket renoválnak, sétáló utcákat építenek, fejlesztik az infrastruktúrát, újjá építik a Dugonics teret. Mindemellett még arra is jutott idő, hogy negyed évszázad elteltével ismét megújuljon a Nagyszínház is.

A színház előtt elsétálva is látható az építkezés, habár kívülről nem sok minden fog változni, ugyanis az épület a műemlék címet viseli. A megújulás a fűtés korszerűsítésére és a nyílászárók cseréjére fókuszál. Az ajtók és ablakok cseréje a legérdekesebb művelet az építkezés során. Mivel az épület a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védelme alatt áll, így az új nyílászárók semmiben sem változtatják meg az eredeti ajtók és ablakok kinézetét, viszont méretüknél fogva egyes darabokat majd daruval kell a helyükre emelni. A színészek addig szabadságon vannak, illetve a fontosabb próbákat a színházon kívül tartják, hiszen az építkezési területre korlátozott a bejárás.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most újítják fel a Nagyszínházat, Nagy Edit beruházási referens a következőképpen válaszolt: „A beruházás egy hosszabb folyamat eredménye. A Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítésének előkészületei már 2007-2008-ban elkezdődtek, a különböző támogatások elnyerésére viszont idáig várni kellett”.

A több mint 400 millió forintos KEOP pályázat keretein belül a színháznak saját kazánháza lesz, amely a költségeket csökkenti, a nézők konformérzetét pedig hosszútávon növelni fogja. Szeptembertől pedig ki lehet próbálni, hogy milyen érzés az új, energetikailag korszerűsített Szegedi Nemzeti Színház nézőterén és páholyaiban végignézni az előadásokat.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik