Belföld

Matolcsy hisz a gazdasági fordulatban

matolcsy-györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy-györgy (matolcsy györgy, )

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít - mondta Matolcsy György. Az MSZP szerint nem életképes a büdzsé.

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament szerdai ülésén a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Matolcsy György hangsúlyozta: az idei mintegy 1400-1600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi Terv mögé.

Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

Az LMP szerint a 2013-as költségvetés ismét a megszorítások költségvetése, amely tovább folytatja az elmúlt 22 év kudarcait és az irreális kormányzati tervek több százmillió forintba fognak kerülni az embereknek – mondta Vágó Gábor a büdzséjavaslat szerdai parlamenti vitájában.

Az ellenzéki politikus az LMP vezérszónokaként úgy fogalmazott: ezzel a költségvetéssel a kormány jövőre is folytatja a társadalom kettészakítását, “Bokros-csomag méretű megszorítást hajt végre” az egészségügyi forráskivonásokkal, a gyógyszertámogatások csökkentésével, az oktatási rendszer fokozatos leépítésével, a családi és szociális kiadások elsorvasztásával, a közszolgáltatások leépítésével, a kötelező nyugdíjazással és az emberek túladóztatásával.

Hangsúlyozta: az adófizető polgároknak minden hónapban 3800 forinttal több adót kell majd fizetniük 2013-ban.

A Jobbik az ország megnyomorításának költségvetéseként értékeli a jövő évi büdzsét, amely Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a kormány torz gazdaság- és társadalompolitikájának lenyomata.

Az ellenzéki politikus a Jobbik vezérszónokaként a költségvetési törvényjavaslat szerdai általános vitájában a parlamentben azt mondta: a kabinet szociálisan érzéketlen politikájával a gazdagokat segítő latin-amerikai modellt követi, mindezt azért, hogy politikai hatalmát meghosszabbíthassa, miközben egyre nagyobb mértéket ölt az elszegényedés és a kivándorlás.

Az MSZP szerint a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el.

Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a költségvetési javaslat általános vitájában szerdán a parlamentben azt mondta: az idei visszaesés után jövőre a gazdaság stagnálására kell készülni, a kormány 1,6 százalékos növekedési terve irreális. Azért is bírálta a költségvetés korai beterjesztését, mert a kormány az idei gazdasági mutatókat sem tudja előre jelezni, ráadásul a büdzsét megalapozó adótörvényeket sem készítette el.

A tranzakciós illetéket egyszerű és igazságtalan pénzbehajtásnak minősítette, amelyet mindenkinek fizetnie kell majd, és kifogásolta a távközlési adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának kiterjesztését is. Szerinte ezeket egyaránt a fogyasztókra terhelik majd a cégek, ezt jelzi, hogy a költségvetésben is a fogyasztási adóból származó bevételek, a lakossági befizetések között szerepelnek.

A Költségvetési Tanácsnak nincs alapvető ellenvetése a jövő évi költségvetés megalapozottságáról, ugyanakkor komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.

Kovács Árpád, a szervezet elnöke a 2013-as költségvetési javaslat szerda reggel megkezdődött parlamenti vitájában – bemutatva a KT június 8-i ülésén megfogalmazott véleményét – azt monda, minden ismert trend arra mutat, hogy a GDP dinamikája idén és jövőre is érdemben lehet alacsonyabb a kormány által feltételezettnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik