Belföld

Dugódíjháborúba sodorhatja Tarlós a fővárost

dugó (dugó)
dugó (dugó)

A Budapest környéki települések is bevezethetik a dugódíjat. Így válaszolnának a főváros autósokat megsarcoló terveire.

A dugódíj becslések szerint nagyjából egymillió vidéki embert érinthet, akik iskola, munka vagy ügyintézés miatt kénytelenek rendszeresen a fővárosba ingázni – írja a Blikk. A Pest környéki települések – válaszul Tarlósék terveire – követelik, hogy náluk is legyen hasonló sarc.

A lap megszólaltatta Gödöllő polgármesterét. Gémesi György azt még el tudná fogadni, ha a főváros környezetvédelmi vagy forgalomcsillapítási okokból vetné ki a dugódíjat, azt azonban már nehezen tudja megemészteni, hogy a BKV-t finanszírozzák az intézkedés bevételeiből. A polgármester így fogalmazott: „Tény, hogy joga van a fővárosnak bevezetni a dugódíjat, de akkor én is szeretném megkapni ugyanezt a jogot Gödöllőnek.”

Ecser első embere is hasonlóan gondolkodik. Gál Zsolt szerint el lehetne gondolkozni az agglomerációs önkormányzatoknak azon, hogy a fővárosi autósokat hasonló értékű dugódíjjal terheljék.

Budaörsön is indulatokat váltott ki Tarlósék terve. Wittinghoff Tamás úgy véli, ha bevezetik a dugódíjat, abból közlekedési káosz lesz.

Évente százezer is lehet

Mint arról már beszámoltunk, 2013 július végétől lesz dugódíj Budapesten, várhatóan 4-500 forint behajtásonként. Ha valaki tehát kocsival járt eddig dolgozni, és azt a zónán belülre kénytelen tenni, nagyjából 8 ezer forintos pluszkiadással számolhat havonta. Évente pedig akár 100 ezer forintot is költhet pluszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik