Belföld

Az ország legjobb határrendész-járőrei Kiszomboron

Határőr (Határőr)
Határőr (Határőr)

A napi munkához kapcsolódó feladatokban mérik össze tudásukat az ország legjobbjai az első ízben megrendezett határrendészeti járőrversenyen szerdán Kiszomboron.

Szilasi-Horváth Jenő, a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség vezetője elmondta, a Földön, vízen, levegőben címet viselő versenyen tizenöt megye 19 négyfős csapata indult el. A különböző határrendészeti szakterületen dolgozó rendőröknek egy 15 kilométeres pályát kell teljesíteniük, miközben nyolc állomáshelyen adhatnak számot felkészültségükről.

A távból 4,8 kilométert gyalogosan kell megtenniük az indulóknak, de a verseny sikeres teljesítéséhez csónakkal át kell kelni a Maroson is, majd a folyó fölött drótkötélpályán visszatérni a kiindulási oldalra.

A feladatok között szerepel okmányismeret, ekkor a járőröknek a szolgálatteljesítés során is használt eszközök segítségével kell kiválasztaniuk a hamisított dokumentumokat. Lesz gépjármű-átvizsgálás, amely során elrejtett fegyvert, lőszert, robbanóanyagot és kábítószert kell felkutatniuk a versenyzőknek. Az indulók bizonyíthatják elsősegélynyújtás tudásukat, és határrendészeti jogi ismereteiket is.

Az egyik legnehezebbnek ígérkező feladat a terepkutatás lesz: a járőröknek a külterületen elbújt embereket kell megtalálniuk és elfogniuk. Mivel Csongrád megyében igen sok határsértő igyekszik illegálisan magyar területre jutni – tavaly 3258 volt az elfogott migránsok száma, idén pedig már a kétezret is meghaladta -, és az elmúlt hónapokban előfordult, hogy nemcsak éjszaka, hanem nappal is próbálkoztak, plusz pontot kap az a csapat, amelynek sikerül igazi határsértőt fognia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik