Belföld

Tovább csökken a bérünk reálértéke

A magyar gazdaság nemzetközi leértékelődése súlyos szociális és társadalmi következményekkel fenyeget - figyelmeztet a GKI.

A magyar gazdaság 2012-ben nemcsak recessziós, de perspektívátlan pályán halad. Nem látszik olyan tényező, amely a pénzügyi válság elkerülésénél, a tartós stagnálásnál dinamikusabb pályára terelné az országot – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. idei évre vonatkozó prognózisából.

Magyarország gazdaságilag leszakadóban, gazdaságpolitikailag és politikailag pedig elszigetelődőben van az EU-tól. Az eddigi adatok szerint idén a GDP alakulása Görögország és Portugália után nálunk a legkedvezőtlenebb, és az állampapírok eladásának kamatköltsége is csak ebben a két országban (és esetenként Írországban) magasabb a magyarnál. Az infláció, az alapkamat és az árfolyam-ingadozás nálunk a legnagyobb a régióban – írják az előrejelzésben.

A gazdasági elemzésben kitérnek a keresetek várható alakulására is. A versenyszférában a bruttó bérek idén várhatóan 6,5, a nettó keresetek 3,7 százalékkal növekednek, ami a reálkeresetek mintegy 2 százalékos csökkenését jelenti. A cégek egy része részmunkaidős, illetve szürke foglalkoztatással igyekszik a minimálbér-emelést kikerülni.

A közszférában a bruttó keresetek 2,5 százalék körüli növekedése valószínű, ami 5,4 százalékos reálérték-csökkenést jelent. A visszaesés – a közfoglalkoztatás átlagkereset-csökkentő hatását figyelmen kívül hagyva is – 5 százalék körüli. A reáljövedelmek összességében 3 százalék körüli mértékben csökkennek.

A foglalkoztattak száma 2012-ben nagyjából stagnál, kissé mérséklődik majd. A GKI szerint ezt is csak a közmunka jelentős kiterjesztésével lehet elérni, enélkül 2 százalék körüli lenne a csökkenés. A munkanélküliségi ráta legjobb esetben stagnál, a tavalyi átlaghoz hasonlóan 11 százalék körüli lesz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik