Belföld

Nem kellenek a jó iskolák igazgatói

Megismétlődik a szigetszentmiklósi ügy Miskolcon, ott sincs szükség a sikeres gimnáziumok igazgatóira.

Miskolcon megismétlődik a szigetszentmiklósi Batthány Kázmér Gimnázium esete. A megyeszékhely két nagyhírű középiskolájában azon törik a fejüket a tantestület tagjai, a diákok, a szülők, vajon miért kellene megválniuk a másfél évtizede komoly eredményeket hozó vezetőiktől.

A fenntartó önkormányzat leváltja (nem hosszabbítja meg a most lejárt ötéves kinevezését) Arday Istvánt és Veres Pált. Előbbi az Avasi Gimnázium, utóbbi a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Mindketten másfél évtizede vezetik az országos ranglistákon előkelő helyen lévő iskolájukat, számtalan sikert és elismerést hozva városuknak. Hivatalos indoklást egyikük sem kapott.

A tét nagy: januártól az állam lesz az iskolák fenntartója, így a vezetők kinevezése is a kormányhivatalokhoz kerül. Azonban a „még futó szerződésekhez” nem nyúlnak. Azaz, a most a város által kinevezett intézményvezetők megbízatása elvileg a következő öt évre szól. (A szigetszentmiklósi párhuzam abban némileg sántít, hogy a megyei intézményeket már átvette az állam.)

Csökkenő színvonal?

A diákok, szülők, tanárok is értetlenül álltak a döntés előtt és magyarázatot követeltek. Molnár Péter önkormányzati képviselő, frakcióvezető (KDNP), az oktatási bizottság elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy a fenntartó szerint a két gimnázium színvonala az utóbbi években csökkent. Ezt a megállapítást azonban mindkét iskola cáfolja. „Kizárólag a továbbtanulási rangsorban előzött meg minket, ott is mindössze két százalékkal a miskolci Herman Ottó Gimnázium. Ez a két százalék maximum négy diákot jelenthet. Az eredményt azonban árnyalja, hogy ebben a rangsorban nincsenek benne a külföldi egyetemi felvételik, és hogy a hátrányos helyzetű diákok csak egy év munka és pénzgyűjtés után tudják megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat”- mondta lapunknak Veres Pál. A Földes Ferenc Gimnázium igazgatója egyébként nyílt levélben, tételesen is cáfolta a minőségromlásról szóló híreszteléseket.

Arday Istvánt, az Avasi Gimnázium igazgatóját nem sikerült elérnünk, de helyettese Pilz Olivér elmondta, hogy az ő esetük is hasonló. „Színvonalesés? Ezt az iskola eredményei nem támasztják alá, hiszen a diákok tanulmányi átlaga évtizedek óta állandó, versenyeredményeink kiválóak, az OKTV-n az első 30-ban volt az idén is 7 tanulónk.” Hozzátette, a rendszeres fenntartói felülvizsgálatokon tizenhárom éve kifogás nélkül mennek át.

Nincs magyarázat

Veres Pál mellett indult a pályázaton egy jelölt, aki olyan csekély támogatottságot kapott a tantestülettől, hogy vissza is lépett. Így a régi igazgató maradt az egyetlen induló. Az Oktatási Bizottság nem emelt kifogást pályázata ellen, meghallgatta, sőt még meg is dicsérte az eddigi eredményeiért. Ezek után érthetetlen az elmozdításáról szóló döntés. „Ha a gimnáziumnak megújulásra van szüksége, miért nem állított a fenntartó másik jelöltet?” – kérdezi az igazgató.

Arday Istvánnak viszont akadt kihívója, egy jelenlegi kolléganő a tantestületből. Mindkettőjük pályázata elérhető az iskola honlapján. Laikusként is azonnal szembetűnik, hogy a nyertes tanárnő nem gondolta át alaposan, mit is változtatna az iskolában. Hiányoznak az adatok, a konkrét tények, javaslatok. Ennek ellenére az ő pályázata nyert.

Miskolc reagált

Cikkünk megjelenése után Papp Zsolt, a miskolci polgármesteri hivatal oktatási ügyekért felelős főosztályvezetője lapunknak küldött levelében az alábbiakat írta:

„Az intézményvezetői pályázatok kiírására az igazgatók mandátumának lejárása miatt került sor. Az eljárás a jogszabályoknak megfelelően, az eddigi gyakorlattal is egyezően zajlott. Ezzel kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel.

A cikkben szereplő két intézmény esete teljesen eltérő. Az egyik esetében ugyanis a pályázó nem kapta meg a minősített többséghez szükséges szavazatot, míg a másikéban a két pályázó közül egy szakmailag széles körben igen elismert jelölt nyert.

Az intézmények fenntartásáért és szakmai színvonaláért felelős önkormányzat, elismerve a pedagógusok eddigi tiszteletre méltó eredményeit, egy új vezetésben látja a továbbfejlődés lehetőségét. A döntés megszületése után a nyugodt munka és átmenet fontosságát szeretném hangsúlyozni, ami minden érdekelt fél, így a diákok, szülők, tanárok, fenntartó közös érdeke.

Az elkövetkező időszakban mindenkinek közösen kell azon dolgoznia, hogy az érintett két intézményben folyó munka eredményei újra a 90-es évekéhez legyen hasonló. Ebben bízva fog az önkormányzat továbbra is együttműködni az intézményekkel és a szülőkkel is.”

 

Heves reakciók

A döntésre a két iskolában szenvedélyesen reagáltak. A diákok fekete szalaggal jelentek meg a pénteki tanévzárón, így tiltakoztak az ellen, hogy igazgatójukat el akarják távolítani. Egyes hírek szerint a szülők és a diákok a héten demonstrációval akarják kifejezni nemtetszésüket. Az Avasi Gimnázium igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az iskola nem szervez semmilyen megmozdulást. Mindenesetre sokat elárul a kollégák szolidaritásáról, hogy a döntés után mindkét igazgatóhelyettes és a gazdasági vezető is lemondott.

Veres Pál is önmérsékletre inti a szülőket. „Nem szeretném kivinni az ügyet az iskola falain kívülre. Nem ez a járható út. Természetesen igazi elismerés, hogy a diákok és szüleik mellettem állnak. Megnyugtató, hogy a tantestület is mennyire összezárt.”

Bizonytalan jövő

„Az elkövetkező időszakban az iskoláknak fontos stratégiai döntéseket kell hozni. Az új nemzeti alaptantervhez igazítva át kell dolgozni a helyi tanterveket, január elsejéig elő kell készíteni az állami átvételt. A jelenlegi demográfiai helyzethez új képzési struktúrát kell kidolgozni a fenntartóval és a döntéshozókkal közösen. Ilyen helyzetben kinevezett intézményvezető nélkül hagyni egy iskolát finoman szólva sem megfelelően átgondolt döntés” – magyarázza Veres Pál. „Alkotó életem legsikeresebb tizenöt évét ennek a gimnáziumnak az igazgatójaként töltöttem. Egyetlen célom, hogy megmaradjon az iskola színvonala és elismertsége. Bízom a józan észben” – teszi hozzá higgadtan az igazgató.

Marad a Földes neve
Tavaly októberben a Széchenyi ’56 Emlékbizottság azt kérte a miskolci önkormányzattól, hogy nevezze át a Földes Ferenc Gimnáziumot Széchenyire. A közgyűlés napirendre is tűzte a kérdést, a városban azonban annyian tiltakoztak az országos hírű intézmény “átkeresztelés” ellen, hogy végül nem is tárgyaltak róla a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik