Belföld

Nagy a ködösítés az abortusztabletta körül

Abortuszellenes tüntetés (abortusz)
Abortuszellenes tüntetés (abortusz)

Megküldte válaszát Szócska Miklós államtitkársága a készítmény forgalomba kerülésével kapcsolatban. Konkrétum továbbra sincs.

Miután a magyar gyógyszerészeti hatóság regisztrálta az egyik fajta úgynevezett abortusztablettát, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sietve kijelentette, hogy mégsem lesz abortusztabletta, illetve mégis, csak nem olyan gyorsan. Az államtitkárság a közleményében különféle kockázatokra hivatkozott, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben kért választ a pontos indokokra.

Az államtitkárság leszögezte: az egészségügyi kormányzat alapvető célja „a magzat és az anya egészségének oltalmazása” és a minisztérium nem kíván a meglévő szabályozáson változtatni a készítmény esetleges bevezetése miatt. Emellett állításuk szerint „Magyarországon jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat és klinikai tapasztalat” a gyógyszer következményeiről és mellékhatásairól.

Válaszlevelükben arra is kitértek, hogy egy, az Egyesült Államokból származó közleményben szerepelő becslések szerint a tablettával végzett terhességmegszakításoknak tízszeres a kockázata a művi vetéléshez, tehát a műtétes beavatkozáshoz képest.

Ködösít Szócska?

A TASZ szerint azonban az államtitkárság levele csupán ködösít. A szegedi egyetem klinikája ugyanis részt vett korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több országra kiterjedő vizsgálatában, illetve nem értik, a magyar nők fiziológiája miben különbözne akár a szomszédos országokban élőkétől.

Véleményük szerint pusztán a halálesetekre koncentrálni szintén hiba az államtitkárság részéről, hiszen ezeknél az eseteknél valamennyi kockázatot meg kell vizsgálni, így például a fertőzés veszélyét, esetleges meddőséget és a koraszülés kockázatának növekedését is. Ráadásul maga az államtitkárság által hivatkozott forrás is kijelenti, olyan alacsony számú esetről van szó, hogy a beavatkozások között a súlyos komplikációk szempontjából statisztikailag érvényes összehasonlítás gyakorlatilag lehetetlen.

„Kérdés az is, hogy az államtitkárság miként értékeli azt, hogy a szintén WHO által kiadott Safe abortion (Biztonságos abortusz) c. dokumentum második, a napokban megjelent kiadása a terhességmegszakítás egyik módszereként utal a tablettára, világosan megfogalmazva az alkalmazásával kapcsolatos eredményeket és ajánlásokat. Ezeket a kérdéseket természetesen feltesszük az államtitkárságnak” – mondta lapunknak Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetője.

Interneten kapható

A levélre írott válaszukban arra is rákérdeznek majd, hogy a szabályozás (a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény) azon rendelkezésének, amely az állam feladatául szabja a fogamzásgátló eszközök és készítmények igénybevételének rászorultságtól függő segítését, a kormány miként tesz eleget. Ugyanis szerintük a magyar állami költségvetés nulla forintot költ jelenleg erre a feladatra – noha egyes helyi önkormányzatok nyújtanak segítséget rászorulóknak.

„Az pedig külön érdekes, hogy azt állítja az államtitkárság, hogy az orvosok és betegek esetében is félő, hogy a félrevezető, illetve hiányos információk miatt nem garantálható jogszabálykövető magatartás. Ezzel kapcsolatban természetesen az államtitkárságnak, illetve a magyar államnak van feladata. Halkan azért megjegyezzük, hogy már többször bebizonyosodott, hogy a tiltás a legkevésbé hatékony eszköz az esetleges kockázatok legyőzésésére. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a tablettát ma is meg lehet rendelni az internetről. Ha a kormánynak valóban az abortuszok számának a csökkentése a célja, akkor arra kevéssé hatékony eszköz a beavatkozás elvégzésének egy módjához való hozzáférés korlátozása” – tette hozzá a TASZ munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik