Belföld

Jó állapotban vannak a Csongrád megyei taxik

taxi (taxi, )
taxi (taxi, )

A személyszállítással kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzését kezdte meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal három hatósága júniusban.

A vizsgálat után Petrik Sándor, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója elmondta: szúrópróbaszerűen két gépkocsinál vizsgálták a vezetők iratait, a megfelelő ártájékoztató meglétét, olvashatóságát, a nyugtaadást. Mindent rendben találtak.

A szakember kifejtette: a helyszíni vizsgálatok mellett kedvező tendenciát látnak a panaszok tekintetében is, hiszen míg tavaly három, addig az idén eddig egy bejelentés érkezett taxis szolgáltatással kapcsolatban. “Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók tudatában vannak, hogy az utazás során milyen jogok és szolgáltatások illetik meg, és a panasz a hatósági szintre már csak akkor jut, ha a szolgáltatónál nem nyernek orvoslást.

Az idén két magántaxi vállalatot és két taxitársaságot ellenőriztek, de még a vizsgálatok elején vannak, hiszen két és fél hónapig tart az akciós ellenőrzés – tette hozzá. A nyár folyamán a taxisokon kívül a vendéglátó- és a szórakozóhelyeket is ellenőrzik.

Szeri István, a közlekedési felügyelőség igazgatója elmondta: feladatuk kettős, egyrészt a gépjárművek műszaki állapotát, másrészt a taxis vállalkozások engedélyét adják ki. Az idén 1500 ilyen tanúsítványt bocsátottak ki a megyében. “A mai gépjárművek már minden szükséges műszaki feltételnek megfelelnek, így a Csongrád megyei taxik sincsenek rossz állapotban; ahol visszaéléseket tapasztalunk az inkább a vállalkozási tevékenység, például nem az a taxis vezeti az autót, akinek a nevére az engedély szól” – tette hozzá.

Maróti Zoltán, a mérésügyi hatóság munkatársa szerint vizsgálataik során nagyon ritkán tapasztalnak problémát a viteldíjmérőkkel kapcsolatban. Az elmúlt években nem is volt gond. Évente egyébként 300-350 hitelesítést végeznek Csongrád megyében. Június 4-től augusztus 24-ig tart a nyári kiemelt ellenőrzések időszaka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik