Belföld

Dutyiba a gyerekekkel?

börtön (börtön)
börtön (börtön)

Tiltakozik az UNICEF magyar bizottsága az ellen, hogy az új Büntető törvénykönyvben (Btk.) 14-ről 12 évre szállították le a büntethetőségi korhatárt.

A parlament hétfőn elfogadta a törvényt, amely szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt és bevezeti az elzárást, mint büntetést. Az Országgyűlés 243 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el a kormányzati előterjesztést.

Az UNICEF szerint ez a jogszabályváltozás élesen szembemegy azokkal a törekvésekkel, amelyek a gyermekközpontú igazságszolgáltatás kiépítését célozzák, és olyan szabályozást vezet be, amely ellentétes az ENSZ előírásaival, és amely egyértelműen és bizonyítottan nem hatékony.

A gyermekkori tapasztalatok meghatározóak a felnőtt életünkre. Ekkor alapozzuk meg bizalmunkat az igazságszolgáltatási rendszerben, vagy veszítjük el hitünket abban, hogy méltósággal és jogaink tiszteletben tartása mellett vállalhatunk felelősséget tetteinkért, vagy szereznek érvényt részvételünkkel az állam büntetőhatalmának.

Gyurkó Szilvia az UNICEF gyermekjogásza elmondta: „Minden gyermeknek jár a második esély. Nem szabad őket olyan helyzetbe hozni, ami nehézséget okoz a hátralévő életükben. Évente mindössze 3200 bűncselekményt követnek el a gyerekek. Azt gondoljuk, hogy ez a szám nem akkora, hogy indokolja a büntethetőségi korhatár leszállítását. Milyen következményei lesznek ennek a döntésnek? Gyerekek, akiket bezárnak, gyerekek, akinek azt üzenjük, nincs rájuk szükség.” A teljes videót itt megnézheti.

Az UNICEF szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás és büntetésvégrehajtás rendszere és a szakemberképzés nem készült föl arra, hogy a büntetendő cselekményt elkövető gyermekek megfelelő ellátásban részesüljenek. „A szabadságtól való megfosztás nem megoldás, ha nincs lehetőség speciális programokra, ha az elítélt gyermek nem kap segítség abban, hogy megértse mi és miért történt vele, és hogy a jövőben hogyan kerülheti el a hasonló helyzeteket. A gyermekkori bűnelkövetés hátterében nagyon sokszor családi problémák, bántalmazás, erőszakélmény áll. A gyermek igen sokszor maga is áldozat, amire a büntető igazságszolgáltatási rendszer nem tud válaszolni. A fejlett országokban, ahol 14 évnél alacsonyabb a büntethetőségi korhatár, a jogkövetkezmények gyermekvédelmi, családvédelmi központúak és nem a büntetés áll a középpontban, hanem a rehabilitáció és a segítség.”

Korábban foglalkoztunk a gyerekek agresszióra való hajlamával. Akkor Vekerdy Tamás gyermekpszichológus kifejtette, hogy az agresszív gyermeknevelés önértékelési problémát, agresszióra való hajlamot, de akár öngyilkosságot is előidézhet a gyereknél.

Az UNICEF arra kéri a döntéshozókat és azokat, akiknek lehetősége van arra, hogy a Büntető törvénykönyv vitájában hallassák hangjukat, álljanak ki a gyerekek mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik