Belföld

Rokkantnyugdíjas Fidesz-rokon a földmutyiban

aratás (aratás, traktor, föld, )
aratás (aratás, traktor, föld, )

A gyógypedagógus, a műkörmös és a könyvtáros libling után most egy leszázalékolt nyugdíjassal pörgetnék fel a mezőgazdaságot.

Egy kormánypárti honatya rokkantnyugdíjas édesapja, valamint a megyei kormánymegbízott kabinetfőnökének felesége vált földbirtokossá a Nemzeti Földalap Veszprém megyei pályázatának köszönhetően – írja a Blikk.

Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő és nemesgörzsönyi polgármester édesapja, Győrffy Sándor Nagyacsádon egy 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát nyerte el húsz évre.

A Blikk egy helybeli forrása szerint az idős férfi egészségi állapota miatt alkalmatlan a gazdálkodásra, ugyanis egy nagyon régi vadászbaleset következtében súlyosan megsérült a látása, le is százalékolták.

A fideszes Győrffy Balázs, bár nincs szakirányú végzettsége, otthonosan mozog a mezőgazdaság világában. Első munkahelye a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban volt Veszprémben, az Országgyűlésben a mezőgazdasági bizottság tagja, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke. Családi vállalkozásban gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel és sertéstartással foglalkozik a képviselőség és a polgármesterség mellett. A vagyonnyilatkozat szerint közel húsz hektár föld van a nevén, főleg szántók.

A Blikk megkérdezte a politikust, hogy mennyi köze volt édesapja sikeres pályázatában. “Köszönöm a megtisztelő érdeklődésüket, ez remek alkalom önök számára, hogy velem foglalkozzanak, de nem kívánok élni a lehetőséggel” – mondta Győrffy Balázs, majd letette a telefont.


(Forrás: Népszava)

A gyógypedagógus

Szedlák Attila fideszes képviselő gyógypedagógus felesége összesen 34 hektárnyi termőföld használati jogát nyerte el nemrég a földalap pályázatán. A politikus családjának bevallottan nincs gazdálkodási tapasztalata, ráadásul lakóhelyüktől három faluval arrébb találhatók az elnyert földek. Miután a Blikk beszámolt a gyanús pályázatról, a képviselőfeleség bejelentette, hogy lemond a haszonbérleti jogról. Mindezt a családját ért politikai támadásokkal indokolta.

A könyvtáros

Két hete derült ki, hogy könyvtáros hölgy nyerte az egyik földpályázatot Bács-Kiskun megyében. A területet korábban egy tanyasi családi gazdálkodó bérelte Kaskantyún. A földet most egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának ítélte oda a pályázat, annak ellenére, hogy a kiírás szerint a helyben lakókat segítik a döntéshozatalnál. A földbérlet győztesének családja egyébként juhászattal foglalkozik, maga a nyertes pedig egy könyvtáros hölgy.

A műkörmös

Ángyán József januárban lemondott vidékfejlesztési államtitkár szerint helyi gazdák helyett korábban semmiféle gazdálkodást nem folytató strómanok nyerték a zsíros földbérleti pályázatokat Borsodban. Például az egyiket egy műkörmös. A Blikk meg is találta a gyesen levő kismamát, aki műkörömépítőként 246 hektárhoz jutott mindenféle gazdálkodási tapasztalat nélkül. A lapnak azt nyilatkozta: “Miért ne gazdálkodhatnék én is? (…) A férjem régóta gazdálkodik, az elnyert területet kukoricával vetettük be. Mivel a földet rossz állapotban kaptuk meg, az első évben valószínűleg veszteséges lesz a termelés.”

Az újdonsült földbirtokos egyébként tagadta, hogy bármiféle gazdasági-politikai érdekcsoport lenne a hátuk mögött.

A nemlétező oligarchák

A volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ángyán József szerint olykor összecsapnak jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással. Ha ezek a gazdasági érdekcsoportok közvetlen politikairányító szerephez jutnak, annak a köz szempontjából katasztrofálisak lehetnek a következményei – figyelmeztetett a professzor.

Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a nemrég azt állította, hogy „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik