Belföld

Megújul a Dugonics tér “szocreál” bódéja

Gőzerővel zajlik a Dugonics tér felújítása, de a járókelők egyelőre nem tudják eldönteni, mi lesz a sorsa a tér egyetlen "szocreál" épületének.

A Szeged Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó lépése a Dugonics tér felújítása. Az építkezés során a cél a történelmi belváros megóvása, amelynek egyik eleme az a régi villamosmegálló, aminek mára már csak a vázszerkezete maradt meg. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a régi jegyárusító bódét miért rombolták le és miért tartották meg azokat a szürke betontömböket. Ez a lábakon álló betonhéj még a hatvanas években épült Tarnai István építész tervei alapján. Az épület korának nagy vívmánya volt. A vasbetonszerkezetet látványosan ívelő betontömbökkel fedték be. Az építményt műalkotássá minősítették, lebontása pedig megfosztaná a szegedieket a hatvanas évek egyik kuriózumának számító építményétől.

A jelenlegi tervek szerint minden, utólag köré épített bódéktól megszabadítják. Az acélrácsokat levágják, s a betonlapokat megtisztítják. „A műalkotás felújítása után ez a régi, szürke betonszerkezet az újonnan épülő sétány kapujaként fog funkcionálni” – osztotta meg velünk az épület jövőjét Nagy Edit, beruházási referens.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik