Belföld

Alig vásárolnak a magyarok

Vásárlás (vásárlás, )
Vásárlás (vásárlás, )

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától - írja a privatbankar.hu.

A csökkenésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7 százalékkal csökkent, így az év első négy hónapjában 0,7 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012 áprilisában 676 milliárd forint, az év első négy hónapjában 2434 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene áprilisban 1,8 százalékkal csökkent, de az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal haladták meg az eladások az előző év azonos időszakit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene áprilisban 3,6 százalékkal csökkent, míg január–áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődtek az eladások. Áprilisban nagyobb mértékű visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben és a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben jelentkezett. Az átlagosnál kisebb volt az elmaradás a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Ugyanakkor áprilisban folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése, továbbá az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom az illatszer -, a textil-ruházati és lábbeli- és a használtcikk-üzletekben is.

Üzemanyagból is kevesebbet vásárolunk

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai – a magas üzemanyagárak mellett – továbbra is csökkenést mutattak. Áprilisban az eladások 3,2 százalékkal, az első négy hónapban 3,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,0 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyag-kiskereskedelem 1,0–1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 1,2 százalékkal csökkent.

Az uniós átlagnál nagyobb volt a hazai forgalomcsökkenés

Az Eurostat június 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. áprilisban 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Áprilisban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 9 tagállamban bővülést, 13-ban csökkenést mutattak. A térség legjelentősebb országai közül Németországban 1,3 százalékkal, Franciaországban 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi volumen, míg az Egyesült Királyságban 0,3 százalékkal mérséklődött.

A magyarországi forgalomcsökkenés az EU-27 átlagánál nagyobb mértékű volt. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai áprilisban 3,7 százalékkal csökkentek, az év első négy hónapjában 2,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik