Belföld

Matolcsy: első a munkahelyteremtés

matolcsy(i)(210x140)(1).jpg ()
matolcsy(i)(210x140)(1).jpg ()

A növekedést élénkítő programot terjeszt a kormány elé a közeljövőben a nemzetgazdasági miniszter.

Szép sikernek nevezte Luxembourgban Matolcsy György, hogy az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa pénteken megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntés annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő államháztartási konszolidációs programot. Mindez nyílt és egyértelmű visszajelzés Brüsszeltől arra, hogy az ország az elmúlt két év áldozatos munkájával rendbe tette az állam pénzügyeit. Idén 2,5 százalék lesz a büdzsé hiánya, és jövőre is mélyen 3 százalék alatt marad az előrejelzések szerint.

Matolcsy megjegyezte: „Magyarország ebben az évben stagnál. Olyan gazdaságban kell folytatnunk a pénzügyi konszolidációt, most már nemcsak az államnál, hanem a vállalkozásoknál, és tovább, a családoknál, ahol nincs növekedés. Ezzel nem tudunk együtt élni”.

A miniszter ezért azt kéri a kormánytól, hogy a következő hetekben adjon zöld jelzést egy olyan programnak, amely épít a Széll Kálmán Tervre, és épít arra, hogy az Európai Unió elismerte a sikeres költségvetési konszolidációt. Részleteket egyelőre nem árult el. Mint mondta, ezeket először a kabinettel szeretné ismertetni.

Megítélése szerint főként a kis- és középvállalatoknál kell megerősíteni a foglalkoztatást, emellett a 25 év alattiakat, illetve az 55 év felettieket kell munkához segíteni.

Rogánék is ezt kérik

A Fidesz-frakció elvárja a kormánytól, hogy adjon adókedvezményt azoknak a cégeknek, amelyek 55 év felettieket, 25 év alattiakat, valamint képzettséggel nem rendelkező alkalmazottakat foglalkoztatnak.

A képviselőcsoport köztehercsökkentést, valamint az adózás egyszerűsítését sürgeti az ötmillió forint alatti bevételt elérő önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak – jelentette be Rogán Antal frakcióvezető a frakcióelnökség pénteki rendkívüli ülése után.

A frakcióvezető hozzátette: szeretnék, ha a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter a hétfői frakcióülésen elmondaná, hogy tudják-e támogatni ezeket az intézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik