Belföld

Ha végre itt a nyár…

Harminchat fok árnyékban. Szegeden a kávézók tele vannak, a Napfényfürdő medencéiben elférni nem lehet, a Mars téren a galambok pedig egy kis pocsolyában fürdőznek.

Mexikóban a forró napokon meleg italt isznak az emberek, hogy a szervezetük alkalmazkodjon a hőmérséklethez. De vajon a szegediek hogyan hűtik le magukat?

A Szegedi Vízmű Zrt. párakaput állított fel a Kárász utcán, ami alatt még azok a lányok is átsétálnak, akik különben a „jaj a hajam” kategóriába tartoznak. „- Akárhányszor erre sétálok, mindig átmegyek a kapun. Három percnyi lehűlésért mindent” – mondta az egyik járókelő, miközben átsétált a vízpermeten. „- Én minden nap fagyizok egyet, hogy még a belső szerveimet is lehűtsem. Ebben a melegben viszont inkább az arcomra kenném a hűs édességet.”

Ha végig sétálunk az utcákon, mindenhol lehúzott redőnyökbe botlunk. Ez is egyfajta megoldás arra, hogy hűvösen tartsuk a lakásainkat, viszont a panelban lakóknak már koránt sem biztos, hogy ez használ. „- Évekig én is lehúzott redőnyök mögött, elfüggönyözve vészeltem át a nyarat a lakásomban. Idén megelégeltem és vettem egy légkondit. Ennek csak az a hátránya, hogy semmi kedvem kimenni a huszonnégy fokos lakásból a negyven fokos utcára” – magyarázta egyik kedves barátom. Csakhogy nem mindenki teheti meg, hogy otthon marad egész nap. Mi van azokkal akik dolgoznak?

„- Munka közben rengeteg jegyes vizet iszok. Számomra a tökéletes túlélési stratégia ilyenkor az, hogy minél kevesebb ruha van rajtam, egy medencében ülök, napernyő a fejem felett és hideg italokat fogyasztok” – mesélte mosolyogva Czeizel Máté, a Pivo Vár egyik tulaja, miközben nekem töltötte kis a jéghideg vizet. „- Ilyenkor az emberek reggelente szinte szívesen kelnek fel és mennek a légkondicionált irodájukba dolgozni. Megnő a munkamorál, mert például még én is szívesen túlórázok, csak hogy ne kelljen a lehűtött helyiséget elhagynom”. „- Tegnap például a párommal  egy órával a mozifilm vetítése előtt már a Plázában voltunk. Semmi dolgunk nem volt ott, de legalább klimatizált helyen lehettünk”. Ez is egy megoldás.

Az utolsó tippet pedig egyik kedves barátom adta: „- Vegyél egy lábmosó méretű, felfújható kismedencét, töltsd meg hideg vízzel, kapcsolt be az otthoni ventillátorod, fogj a kezedbe egy hideg sört és bámuld a tévét, amíg este tíz óra nem lesz. Utána már talán nem halunk meg a kinti melegben”. Még ha az ő tanácsa nem is, de a többi ötlet még jól jöhet az elkövetkező meleg napokra.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik