Belföld

Megduplázódhatnak a nyaralás költségei

nyaralás (nyaralás, lazulás)
nyaralás (nyaralás, lazulás)

Last minute akcióval akár 46 ezer forintért tölthetünk egy hetet Tunéziában – last minute útlevéligényléssel az ár a kétszeresére duzzad.

Érdemes időben vetni egy pillantást útlevelünk lejárati dátumára, az utolsó pillanatban észlelők ugyanis borsos árat fizethetnek a gyorsított eljárásért.

A magánútlevél kiállítását az okmányirodák rendes eljárás keretében 30 napon belül garantálják. Ennek az illetéke a 6 év alattiak, a 6-18 évesek illetve a 70 fölötti korosztály számára 2500 forint. A legkisebbek ezért a pénzért három, a 6-18 évesek öt, a 70 fölöttiek tíz évig érvényes okmányt kapnak. Mindenki más számára ugyanez az akció 14 ezer forintba fáj tíz évre szóló irat esetén, az öt éves útlevél ára 7500 forint.

Ezek tehát a rendes eljárás keretében fizetendő illetékek. Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia azonban annak, aki későn kapcsol, és már nincs 30 napja az utazásig. A póruljártak plusszpénz fejében háromféle ügymenet közül választhatnak.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Akár 1 nap alatt is elkészülhet az útlevelünk, ha készen állunk ennek érdekében extra 39 ezer forintot fizetni. Ebben az esetben az összköltség 53 ezer forintra rúghat, de bosszúságot jelenthet az is, hogy az ilyen azonnali eljárást az országban kizárólag egy helyen, a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.) indíthatjuk meg.

Ennél olcsóbban megússzák azok, akiknek van még 3, illetve 7 napjuk az indulásig: nekik „mindössze” 29, illetve 19 ezer forintos extra kiadással jár a kaland. Ezekben az esetekben ráadásul – a rendes eljáráshoz hasonlóan – az ország bármely okmányirodájában (így a lakhelyünkhöz legközelebb esőben is) benyújthatjuk útlevél igénylési kérelmünket.

Ezt egyébként minden esetben csak személyesen tehetjük meg, kiskorú igénylő esetén pedig természetesen szüleinek (egyszerre minkét szülőnek) kell eljárni – ettől függetlenül persze jó, ha a gyermeket is elvisszük az okmányirodába (még akkor is, ha ez 12 éven aluliaknál megúszható).

Jó hír, hogy nem kell az útlevéllel bajlódnia azoknak, akik az Európai Gazdasági Térség valamely országába készülnek. Ez magában foglalja az Unió valamennyi tagállamát, valamint Norvégiát, Liechtensteint és Izlandot. Ezen felül kétoldalú megállapodások alapján a magyar állampolgárok egyéb jellegű személyazonosító okmányokkal felszerelkezve is átléphetik a horvát, a svájci és az andorrai határt.

Ez ma már a gyerekekre is igaz, hiszen 2009-től a 14 évesnél fiatalabbak is kaphatnak személyit. És ez ráadásul ingyen van! Tehát, ha időben kapcsoluk (ez is 30 napon belül jön meg), akkor és, mondjuk a horvát tengerpartra készülünk, érdemesebb a gyerkenek személyi igazolványt kiváltani, mint útlevelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik