Belföld

Hőség: Rengeteg riasztásuk volt a mentőknek

hőség (hőség)
hőség (hőség)

A csütörtöki kánikulában a szokásosnál mintegy 20-25 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőszolgálat országszerte csaknem 1800 mentődolgozó 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben.

A szóvivő korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fülledt melegben a kockázati csoportba tartozók – az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők – panaszai tovább fokozódhatnak.

A mentőszolgálat kora este azt közölte, hogy a fővárosban a délutáni órákig 260 esetben nyújtottak segítséget, volt, aki villamoson, volt, aki az utcán lett rosszul. A fülledt meleget nemcsak az idősek, szívbetegek, hanem sok esetben a fiatalok is nehezen viselték – tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábban közös közleményében arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak minél több folyadékot, a déli órákban, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

A rendkívüli hőségre való tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság a vízi balesetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy évente mintegy kétszázan fulladnak tavakba, folyókba.

Délutánra, amikor az ország jelentős részén még kánikula tombolt, 33-35 Celsius-fokot mértek, elérte az országot a hidegfront, az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt már több térségre elsőfokú riasztást adott ki.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik – mondta a meteorológus.

Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik