Belföld

A Wiesel-levél egy atombomba

elie wiesel (elie wiesel)
elie wiesel (elie wiesel)

Ezt állítja Ungvári Tamás író.

Az író szerint hatalmas diplomáciai baklövésről van szó, ami szembeállítja Magyarországot a demokratikus értékek egyik legfontosabb képviselőjével. Ez a levél egy atombomba – fogalmazott az ATV-ben Ungvári Tamás azzal kapcsolatban, hogy Elie Wiesel író visszaadja magyar állami kitüntetését, mert, ahogy azt Kövér Lászlónak megírta: „(…) világosabb lett, hogy Magyarország irányítói támogatják a magyar múlt tragikus és bűnös időszakainak – nevezetesen a háború alatti Magyarország vezetői több százezer magyar zsidó deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepének – tisztára mosását”.

Ungvári Tamás szerint Nyirő József újratemetése váltotta ki Elie Wiesel levelét. Mint mondta: Elie Wiesel szerint ezzel tisztességes ember nem hajlandó együttműködni. Ungvári szerint hatalmas diplomáciai baklövésről van szó, ami szembeállítja az országot a demokratikus értékek egyik legfontosabb képviselőjével.
Az ügy kapcsán Hiller István a Népszavának szintén azt mondta, hogy Elie Wiesel ma az egyik legnagyobb hatású gondolkodó a világban, akire minden meghatározó személyiség odafigyel, ezért lépésének komoly hatása lesz. A szocialista politikus 2004-ben kultuszminiszterként egyik felterjesztője volt a Nobel-békedíjas író kitüntetésének. Szerinte ez a történet a levéllel nem fejeződik be, akkor sem, ha direkt politikai nyilatkozatok nem lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik