Belföld

Kasztrálással és nyomkövetővel az erőszakolók ellen

Nemsokára akár egy egész országrészből kitilthatják azt, akiről bebizonyosodik, hogy zaklató. A szexuális bűnözők börtön utáni élete azonban még mindig nem megoldott.

Akár egy egész városból, de az ország egy részéről is kitilthatják nemsokára a zaklatókat. A várhatóan jövő nyáron életbe lévő büntető törvénykönyvbe ugyanis bekerülne az úgynevezett kitiltás lehetősége, melyet egy bővítéssel a zaklatókra is alkalmaznának. Ez azt jelenti, hogy ha például egy szexuális zaklatás bizonyságot nyer, a bíróság kötelezheti a zaklatót, hogy hagyja el a várost. Akár örökre.

A kitiltás bővítését az LMP javasolta. A párt több mint száz módosítót nyújtott be az új Btk-tervezethez, ebből négyet fogadott el a kormánytöbbség. Dorosz Dávid, LMP-s képviselő szerint a zaklatók földrajzi eltávolítása azért is fontos, mert ez a fizikai korlát segíthet védeni az áldozatokat.

Mellfogdosás a Sparban:
Nemrég beszámoltunk egy történetről az egyik magyarországi áruházláncból. Mint kiderült, évek óta zaklatja beosztott kolléganőit a Spar egyik vezető beosztású munkatársa. Ezt több hölgydolgozó is állította. Az érintettek közül ketten panaszt tettek a cég vezetésénél, amely vizsgálatot is folytatott, de nem tudták kideríteni, mi történt. A bepanaszolt főnök mindeközben feljelentette a két nőt becsületsértés miatt. A mellfogdosással, pornós dumával és gyanús kirúgásokkal fűszerezett történetről itt olvashat.

 

Nyomkövető az erőszakolókra

Bár a zaklatás is a nők elleni erőszak egyik formája, a jogrendszer nyilvánvalóan másként szankcionálja, mint például a szexuális erőszakot. Utóbbiban ugyanis a lényeg a fizikai erőszak, nem főként a lelki, mint a zaklatás esetén.

Az LMP nemcsak a zaklatók, hanem az elítélt szexuális bűnözők börtön utáni „karrierjét” is megakasztotta volna, szintén egy Btk-módosítással. A párt azt szerette volna elérni, hogy az elítélt szexuális bűnelkövető, miután kijön a börtönből se tűnjön el teljesen a hatóságok elől. A párt egy nyomkövető eszközt szereltetett volna az erőszakolókra, amely segítségével folyamatosan figyelhették volna a rendőrök a mozgását. Dorosz szerint ezzel csökkenteni lehetne a visszaesők számát.

Az ellenzéki párt kezdeményezését – mely saját bevallásuk szerint is drága, mert egy egész nyomkövető rendszert kellett volna kiépíteni hozzá – a kormánytöbbség nem támogatta.

Szexuális bűnözők a neten

Az országok változatos módszerekkel próbálják kordában próbálják tartani a börtönből kijövő erőszakolókat. A szexuális bűnözők jegyzéke például sok államban azért jött létre, hogy nyomonkövesse a szexuális bűnelkövetők – még börtönben lévők és már szabadultak – életét, beleértve a tartózkodási helyüket és a munkavállalást.

Néhány országban – ez a helyzet például az Egyesült Államokban – a friss információkat feltöltik egy weboldalra, ahonnan bárki megnézheti és tájékozódhat a bűncselekményekről és a frissen elítéltekről vagy szabadultakról.

Pedofilok távol az iskolától:

A „Megan Törvénye” nevű passzust a szexuális bűnök visszaszorításának érdekében alkották az Egyesült Államokban és minden egyes államban betartják. 2007 óta nem csupán azt szabályozza törvény, milyen messze élhet egy szexuális bűnelkövető az iskoláktól, az „Adam Walsh Gyermekvédelmi és Biztonsági Törvény” beiktatása óta a parkoktól, buszmegállóktól, uszodáktól és könyvtáraktól is meghatározott távolságra kényszerítik őket.

Szabadlábra helyezésük után az elkövetők kötelesek öt napon belül bejelenteni lakhelyüket a helyi hatóságoknak. Nyilvántartásba kerül fotójukkal együtt nemük, magasságuk, súlyuk, születési idejük, ujjlenyomatuk és jellegzetes vonásaik is, de email címük és más internetes profiljuk sem maradhat titok. A törvény szerint ugyanis minden olyan felnőtt, aki szexuális bűnt követ el és elítélik, élete végéig számadással tartozik a hatóságoknak.

 

Herelevágás gyógyszerrel

A listára helyezésen kívül sokféle, akár sokkterápia is létezik. Például a viselkedésterápiák, melyben pszichiáter segítségével próbálják kinevelni az erőszakolókból a bűnös gondolatokat, több-kevesebb sikerrel. Egy 2007-es amerikai felmérés szerint például a terápián résztvevő texasi szexuális bűnözők 61 százaléka nem követett el újabb bűncselekményt. Nem sok, de valami.

Egy másik, jóval radikálisabb módszer a kémiai kasztráció. Ezt több amerikai és európai államban is használják. A lényege, hogy a súlyosan visszaeső szexuális bűnözők nemi vágyát gyógyszeres kezeléssel elfojtjákt. A módszer meglehetősen radikális: az alanynak egy meghatározott hormont adagolnak, mely gyakorlatilag leállítja a tesztoszteron termelődését szervezetében. Pont, mintha levágnák a heréit. Mellékhatásként a szexuális bűnöző mellei megduzzadnak, libidója pedig szinte a nullával lesz egyenértékű.

E radikális módszer több országban is elfogadott, bár mára jócskán visszaszorult. A legtöbb államban csak önkéntes alapon – börtön helyett – kínálják fel az elítélt bűnözőknek. Legutóbb Észtországban szavazta meg a helyi parlament.

A kémiai kasztrálást természetesen sok ellenérzést is kelt, jogosan. Emlékezetes a brit Alan Turing története, akinek egész élete tönkrement a módszer miatt. Turing a 20. század elején élt, elismert matematikus és számítógépes guru volt. Homoszexualitását az ötvenes években még mentális betegségnek tartották és illegálisnak bélyegezték. Turinget melegsége miatt a hatóságok letartóztatták, de ő a rácsok helyett alávetette magát a kémiai kasztrálásnak. A gyógyszeres kezelés hatásait azonban rosszul viselte és két év múlva öngyilkos lett. 2009-ben Gordon Brown brit miniszterelnök volt az, aki nyilvánosan is megkövette a matematikust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik