Belföld

35 foknál is forróbb napok következnek

kánikula (hőség, strandol)
kánikula (hőség, strandol)

Itt a harmadfokú hőségriadó és a piros figyelmeztetés. Péntektől talán enyhül az idő, addig azonban túl kell élnünk valahogy a kánikulát. És ez most nem vicc.

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

A csapvíz tökéletes lehet

Így például bőségesen igyunk folyadékot, erre kiválóan alkalmas a csapvíz vagy az ásványvíz. Szigorúan tilos a szeszelés, pláne a röviditalok fogyasztása. A nehéz ételek kerülése is ajánlott.

Zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn. Viseljünk szellős ruhákat, a gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket kalappal, vászonsapkával, kendővel, napernyővel, ernyővel. Kenjük be fedetlenül maradt testrészeinket, a magas faktorszámú krémek megóvnak minket az extrém UV-B sugárzástól.

Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekeket ne hagyjuk ügyeink intézésekor az autóban. Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló vagy ventilátor, szellőztessen hajnalban, majd sötétítsen be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyja nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a levegő.

A nagy melegben kerüljük az intenzív testmozgást. Ezek még a reggeli és az esti órák sem javasoltak, egészségeseknek sem. Ne feledkezzünk meg idős vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédainkról, érdeklődjünk, van-e szükségük valamire, segítsünk nekik is.

Gondoskodjunk házi kedvenceinkről, nekik is több vízre van szükségük, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.

A poklok pokla jön

Szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, a hőség csak péntektől mérséklődhet, ezért a meteorológiai szolgálat szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Az érintett területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz.

Emellett a többi megyében – Vas, Zala, Somogy és Nógrád – a másodfokú figyelmeztetés érvényes – mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható – fűzte hozzá a meteorológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik