Belföld

Tikkasztó hőség lesz a héten

kánikula (kánikula)
kánikula (kánikula)

30-35 fokos csúcshőmérséklet és extrém erős UV-sugárzás várható hétfőn. Kedden fokozódik a helyzet.

Hétfőn a szikrázó napsütésé lesz a főszerep, gomolyfelhők csak hegyvidéki területeinken és északkeleten képződhetnek, ám csapadék ezeken a területeken sem várható. A Győr-Baja vonal sávjában élénk lökések kísérik a délkeleti szelet. Hajnalban 15 és 19, délután 30-35°C között alakul a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész országra, a napi középhőmérséklet ugyanis mindenütt 25 fok fölött várható. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy extrém erős lesz ma az UV-sugárzás, akár 15 perc alatt leéghetünk.


Fotó: Kummer János

Kedden is folytatódik a rekkenő hőség. Kilenc megyére piros figyelmeztetést adott ki a meteorológia. E térségekben a napi átlaghőmérséklet 27 fok fölé kúszhat. Csak néhol jelenhet meg kevés gomolyfelhő az égen, 30-35°C közötti csúcsokra számíthatunk. A középső tájakon időnként megélénkülhet a délkeleti szél.

Szerdán is igazi nagyon meleg lesz, de nyugaton és északkeleten frissítő zápor, zivatar már előfordulhat.

Csütörtöktől aztán egy hullámzó frontrendszer közelíti meg térségünket. Eleinte szórványosan, hétvégén már több helyen várható zápor, zivatar, de szombatig marad a kánikula.

A napokig tartó hőség miatt óvatosságra inti a lakosságot az Országos Mentőszolgálat. Ha tudni szeretné, hogy mire kell odafigyelni a nagy melegben, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik