Belföld

A levéltárak jövőjéről értekeztek Szegeden

Most mérik fel a megyei levéltárak adottságait, költségvetését, és ennek alapján alakítják ki majd azt a szervezeti rendet, amelyben a Magyar Nemzeti Levéltár működhet.

A vidéki intézmények megőrzik autonómiájukat a Magyar Országos Levéltár és a megyei levéltárak integrációjával október 1-jén létrejövő Magyar Nemzeti Levéltár szervezetén belül is – közölte Mikó Zsuzsanna, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója hétfőn Szegeden.

Az integráció során el szeretnék elkerülni a túlzott központosítást, a fő cél, hogy amit lehet, a megyei levéltárak maguk intézhessék. Fontos hogy megmaradjon a levéltárak kapcsolatrendszere, ne változzon a helyi közélethez, intézményekhez fűződő viszonya. Azokat a szakmai feladatokat kell centralizálni, amelyek egységes irányítás mellett hatékonyabban elvégezhetők – hangsúlyozta a főigazgató. Mikó Zsuzsanna komoly lehetőségnek nevezte, hogy az integrációnak köszönhetően a megyei intézmények is bekapcsolódhatnak az Elektronikus Levéltár Konzorcium munkájába.

A Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 2009-ben kezdte el a közös munkát az elektronikus levéltár létrehozásáért. A 3 milliárd forintos költségvetésű projekttel 2013 márciusára kell kialakítani azt az informatikai rendszert, amely napi szinten képes az elektronikus iratok fogadására, alkalmas e dokumentumok hosszú távú megőrzésére, valamint lehetővé teszi, akár az interneten keresztül is, a kutatói igények kiszolgálását – tudatta a szakember.

A levéltárakban – főként uniós forrásokból és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – folyamatos a meglévő papír alapú dokumentumok digitalizálása. Így már az interneten keresztül is elérhető több mint százezer, a mohácsi csata előtt keletkezett oklevél, és folyik az 1945 utáni állampárti iratok feldolgozása is – mondta Mikó Zsuzsanna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik