Belföld

A görögök és Varga szavai erősítik a forintot

Varga Mihály (varga mihály, imf)
Varga Mihály (varga mihály, imf)

Erősödött, de kora reggeli árfolyamához képest már kissé korrigált a forint hétfő délelőtt.

A belső pénzmozgással működő cégcsoportoknál fennáll a veszélye annak, hogyha túlságosan nagynak érzik a tranzakciós illeték terhét, akkor külföldre helyezik ki pénzforgalmukat – mondta a Magyar Hírlap szerint Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter az Echo Tv Heti mérleg című műsorában.

A lap beszámólja szerint Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a félelem valós, a kormánynak pedig olyan megoldást kell találnia, amely nem hozza lehetetlen helyzetbe a cégcsoportokat.

Közben a hétvégi görög parlamenti választások eredménye oldotta az euróövezeti stabilitási aggodalmakat, a piaci kockázatkerülés enyhült, az euró árfolyama emelkedett, s a forint is erősödött a térségbeli devizákkal együtt.
Az eurót hétfő délelőtt 292,05 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg röviddel hét óra előtt 290,70 forinton, illetve péntek délután négy órakor 294,46 forinton.

Az elmúlt héten az euró jegyzése 294 és 298 forint között mozgott, két hete pedig még 305 forinton állt.
A svájci frankot 243,16 forinton jegyezték délelőtt tíz órakor a péntek délutáni 245,22 forint után, a dollár árfolyama 230,25 forintra csökkent 233,30 forintról a japán jent pedig 2,9053 forinton jegyzik 2,9644 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik