Belföld

Nehezebb lett jogosítványt szerezni

autóvezetés (autó, kormánykerék)
autóvezetés (autó, kormánykerék)

Érezhetően nehezebb lett jogosítványt szerezni a rutin- és a forgalmi vizsga összevonását követően. Az oktató szerint is nehéz közel egy órán át ennyire a vezetésre koncentrálni a tanulóknak.

„Kérem, húzódjon félre és adja át a volánt az oktatónak, ez a vizsga most nem sikerült” – hangzott el a rövid ítélet, majd az indoklás, „nem lassított le eléggé, amikor bepillantott a jobbkezes utcába”. Ilyenkor már minden mindegy, nem segít az indoklás, hogy kettesbe visszaváltást követően azért mégsem könnyű elszáguldani egy jobbkezes mellett. Megbukott, vége, tessék újra jelentkezni (11 ezer forint+oktatói óradíj), órákat venni (zsebbe 5 és fél ezer forint alkalmanként), az ötödik alkalomra gyakorolni.

A jogosítvány megszerzése érdekében folytatott küzdelem sokak számára egyik legnehezebb része a forgalmi vizsga. A fentebb említett példán kívül is százszámra lehet találkozni hasonló beszámolókkal az internetes fórumokat böngészve. A legtöbb esetben a vizsgázók elismerik, hogy az első egy-két alkalommal jogosan buktatták meg őket, a harmadik, negyedik alkalomnál viszont már erősen vitatják a buktatás jogosságát, főleg a fentebb említetthez hasonló, leginkább a szubjektív elbírálás alá eső döntéseket kifogásolva.

Drágán adják át a volánt

Pedig egy forgalmi vizsga sikerén nagyon sok minden múlik. Míg a KRESZ-vizsgánál a 4700, elsősegély vizsgánál pedig a 4900 forintos vizsgadíjat kell csupán újra kicsengetni bukás esetén, addig egy sikertelen forgalmi vizsga eredménye egy 11 ezer forintos forgalmi vizsgadíj az oktató óradíjával (2-3000 forint/45 perc) kiegészítve, valamint pótórák (szintén 5-6000 forint/alkalom) vétele, nehogy kiessen a vizsgázó a gyakorlatból. Ez utóbbit az oktatók általában a megfelelő buzgalommal propagálják, olyan vizsgázót viszont még nem találtunk, aki nyugtát kapott volna a pótórákra befizetett összegről, de a levezetett alkalmakat mindenesetre adminisztrálják. Január óta ráadásul másfél-két hónapot is várni kell, amíg új vizsgaidőpontot kaphat a jogosítványra éhező tanuló.

Összegezve, egy bukott vizsga után az újabb alkalom: 11 000 forint vizsgadíj, 5 pótóra (90 perc) esetén 20-30 ezer forint az oktatónak és 2-3000 forint óradíj a vizsgára. Ez összesen 33 000-44 000 forint pótvizsgánként. Ez 3-4 pótvizsga esetén közel 100-150 ezer forint és itt még szó sem volt a pályaalkalmassági vizsgáról, amire az ötödik bukás után küldik el a sofőr-jelöltet, ez további 8310 forintba kerül. Miközben az autósiskolák 60-70 ezer forintos tanfolyamárakkal hirdetnek, érdemes ennek az összegnek legalább a duplájával számolni már alaphelyzetben is, hiszen ebben nincsenek benne a vizsgaárak, valamint az elsősegély tanfolyam díja sem.

A rutinvizsgáért már nem kell külön fizetni, azt a jogalkotók eltörölték, a manőverezési követelmények a forgalmi vizsga rendszerébe épültek be január elseje után. A forgalmi vizsga így tíz perccel hosszabb lett, ötven percig tart. Ez pedig növelheti a bukás esélyét, egyes szakemberek szerint ugyanis a legtöbb tanuló a vizsga harmincadik percében bukik meg pszichés terhelés miatt, az új rendszerben viszont majdnem dupla ennyi ideig kell még összpontosítania a vizsgázónak.

Még drágább is lehet

Egy általunk megkeresett oktató szerint sokszor a diákok is túl nagy elvárásokkal vágnak neki a vizsgáknak. Az oktató ugyanis hiába mondja, hogy adott esetben még nem készültek fel eléggé, a szükséges számú gyakorlati óra elvégzése után a diák szabadon jelentkezhet vizsgára. Szerinte indokolatlanul nem buktatnak a vizsgabiztosok. Az említett kifogásokra reagálva úgy fogalmazott, azok inkább a többször bukott diákok sértettségéből fakadnak, bár megjegyzi, biztos vannak olyan oktatók is, akik nem törik össze magukat azért, hogy rendesen felkészítsék a tanulókat. Elismerte, az elhúzódó vizsgafolyamat és a pótórák valóban sok pénzt visznek el, de a mostani benzinárak miatt szerinte még ezek is egyre kevésbé tarthatóak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem emelik inkább az alapórák számát, úgy válaszolt, logikus, hogy a közlekedési hatóság abból indul ki, hogy valakinek ez az óraszám is elég lehet, akinek pedig nem, az pótórát vesz. Hozzáteszi, az alapcsomagban vásárolt forgalomban töltött órák ára alacsonyabb, mint a pótóráké, ezzel pedig tulajdonképpen az oktatók pénzén nyújt kedvezményt az autósiskola. Szerinte korrektebb lenne és hatékonyabbá tenné az alapoktatást, ha nem lenne ez a különbség.

A stressz és az idő a vizsgázó ellenségei

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a stressz miatt a vizsgán a gyakorlóórákhoz képest jelentősen romlik a teljesítmény, a rutinvizsga eltörlése miatt pedig valóban jóval tovább kell koncentrálni és ezzel nehezebbé vált a vizsga.

Bár a lefizetéssel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, azzal egyetértett, hogy ezek száma jócskán lecsökkent. Szerinte legfeljebb oktatók próbálkozhatnak a vizsgabiztosoknál, de ez is kockázatos lenne, mert számítógép sorsolja ki, hogy melyik vizsgabiztos melyik vizsgánál vesz részt aznap.

A vizsgabiztosok és az oktatók szerint bár tanulótól függ, de általában sok és kitartó gyakorlásra van szükség. A forgalmi vizsgák ára viszont lassan horribilis összegekbe kerül azoknak, akik nem rendelkeznek előzetes vezetői gyakorlattal (ami nem legális), vagy egyszerűen izgulósabbak. A témában megkerestük a vizsgák szervezéséért felelős Nemzeti Közlekedési Hatóságot is, de ezidáig nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik