Belföld

Navracsics Zánkán reménykedik

navracsics tibor (navracsics tibor, )
navracsics tibor (navracsics tibor, )

Fidelitaszosoknak beszélt a miniszterelnök-helyettes a hazatérésről.

“Van remény, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb legyen a fiatalok számra, mint 2010-ben volt; a kormány megtette a kezdő lépéseket, de még nyitottabbá kell válnia a fiatalok számára” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fidelitas országos választmányi ülésén szombaton Zánkán.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az országnak csak akkor van jövője, ha bizakodnak az itt élő fiatalok. A politikus hisztériának minősítette, hogy egyes vélekedések szerint soha ennyien nem akartak elmenni az országból, és a fiatalok reménytelennek érzik a helyzetüket. Úgy véli, 2004, vagyis az uniós szabad mozgás lehetővé tétele óta figyelhető meg ez a tendencia, s hiszi, “ahogyan évszázadok óta mindig”, a fiatalok elmennek, tanulnak, tapasztalatot szereznek, és “reményeink szerint hazajönnek”.

Navracsics azt mondja, egy aggasztó statisztikán már sikerült javítani: két évvel ezelőtt hetvenezer fiatal volt munka nélkül, az elmúlt két évben viszont tizenötezerrel nőtt a fiatal foglalkoztatottak száma. Megjegyezte azt is, hogy 2004-óta először sikerült három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt.

Mindebből azt szűrte le a miniszterelnök-helyettes, “van remény arra, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb ország legyen a fiatalok számára, mint 2010-ben volt”.

Emlékeztetett rá, hogy léteznek a fiatalok hazatelepülését segítő programok, ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia Talentum programja és a közigazgatási minisztérium ösztöndíja, amellyel a tárcához kerülő fiatalok fél évet tölthetnek el egy európai közigazgatási intézményben vagy minisztériumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik