Belföld

Van, ahol a tanárok a legelégedettebbek

Tanár gyerekkel (tanár, gyerek)
Tanár gyerekkel (tanár, gyerek)

Úgy érzik, meg tudják valósítani magukat, és sok elismerést kapnak - emiatt a tanárok a legelégedettebb munkavállalók. Finnországban.

Az EPSI nevű piackutató vállalat friss felmérése szerint Finnországban a tanárok a legelégedettebb munkavállalók, őket a (tavaly még első helyezett) mezőgazdaságban dolgozók követik. Nem panaszkodnak az elektromos és épületgépészeti ágazatban, valamint a nagykereskedelemben és a közigazgatásban sem – írja a hs.fi.

A tanárok elégedettsége elsősorban abból fakad, hogy meg tudják valósítani önmagukat, és sok visszajelzést kapnak a munkájukkal kapcsolatban. A finn oktatási rendszerre a 80-as évektől rengeteg pénzt szánt a kormányzat, számos egy irányba ható reformot indítottak el. A skandináv országban egységes, magas színvonalú és magas presztízsű az egyetemi tanárképzés (tízszeres a túljelentkezés a pedagógusképzőkbe), az iskolák közötti különbségek elenyészőek, a tanári fizetések magasak. A nemzetközi felmérésekben (pl. PISA) rendre a finn diákok teljesítenek a legjobban.

Finnországban a 30 évnél fiatalabbak a legkevésbé elégedettek a munkájukkal, ami azzal magyarázható a kutató cég szerint, hogy nem feltétlenül sikerült olyan munkát találniuk, amit igazán szeretnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik