Belföld

Nincs több suli! Kezdődik a nyári munka és a vakáció!

Azoknak, akik a pihenés és a nyaralás mellett nyári munkát is vállalnak, nem árt tisztában lenniük az ehhez kapcsolódó szabályokkal, kötelezettségekkel és jogaikkal.

Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint az általános iskolákban 747.547 diáknak, középfokú képzésben 428.291, nappali tagozatos diáknak, valamint 157.856 pedagógusnak indul a vakáció. A mostani tanév 37 héten át tartott, ezzel az európai átlaghoz tartozik Magyarország.

Az idén nyáron is táborok sokasága közül választhatnak a diákok és szüleik. Szerveznek a hagyományos napközis foglalkozások mellett a többi között kézműves-, biliárdos, bűvész- és csillagásztábort, de részt lehet venni honismereti, kaland-, lovas- vagy nomádtáborban is.

A Táboroztatók Országos Egyesülete a honlapján akkreditált adatbázist hozott létre, itt ingyenesen regisztrálhatnak a táboroztatók, így a gyerekek és a szülők típusonként kereshetnek a szervezet által “jóváhagyott” táborok között. Korábban az a tanuló vehetett részt táborozásban, aki négynaposnál nem régebbi orvosi igazolással bizonyította, hogy megfelelő az egészségi állapota. Ehhez a gyerekeknek a táborozás megkezdése előtt orvosi vizsgálaton kellett részt venniük, és ha a tábor jellege indokolta, a vizsgálatot végző orvos igazolta a táborozók fizikai munkára való alkalmasságát is.

Az új szabályok értelmében az idei évtől a gyermek törvényes képviselőjének a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a gyermek egészségi állapota megfelelő. A nyilatkozat tartalmazza a gyerek személyes adatait, és azt, hogy nincs láza, nem fáj a torka, nem észlelhető nála hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, egyéb súlyosabb bőrelváltozás, bőrgennyedés, váladékozó szembetegség, gennyes fül- és orrfolyás, illetve a gyermek tetű- és rühmentes. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át, és azokat a tábor szervezőjéhez kell visszajuttatni. A dokumentumot a táborozás ideje alatt a táborban kell tartani.
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében arra hívta fel a figyelmet: a gyermektábor szervezőjének feladata, hogy gondoskodjon a kiskorú gyermek testi épségének megóvásáról és erkölcsi védelméről, és ezt szerződésben kell rögzíteni.

Kitértek arra is, hogy több százezer “kulcsos gyermek” cselleng az utcán a nyári iskolai szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincs, aki vigyázna rájuk; nő a gyermekbalesetek száma is.

A szülői egyesület kiemelte: a települési önkormányzatok kötelező feladata, hogy gondoskodjanak a dolgozó szülők gyermekeiről a vakáció idején. A gyerekek napközbeni ellátása gyermekjóléti alapellátás, amely megszervezhető nyári napközis táborban és más módon is. Az önkormányzati fenntartók többsége azonban pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen szolgáltatást – írták, hozzátéve: az óvoda – a szülők igénye alapján – egész évben, folyamatosan nyitva tartó nevelési intézmény, azt egy napra sem lehet bezárni.

Sok diák dönt úgy, hogy nemcsak pihenéssel tölti a vakációt, hanem munkát vállal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal szeretné megkönnyíteni a helyzetüket, hogy tájékoztató füzetet juttatott el a közoktatási intézményekbe. Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője korábban azt mondta: a kiadvány – amely elérhető a www.nav.gov.hu oldalon is – a kötelezettségek mellett tartalmazza a diákok jogait, és segítséget nyújt a megfelelő munkatípus kiválasztásához.

A tájékoztatóban a többi között felhívják a figyelmet arra, hogy a munka törvénykönyve szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte, a törvény azonban – iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak a foglalkoztatását is engedélyezi, aki általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja tanulmányait.

A munkavégzés bármely formájához szükséges, hogy a tanulónak legyen adóazonosító jele. A tanuló – mindenki máshoz hasonlóan – alkalmazható munkaviszonyban; munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel) vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében, például bébiszitterként. Az előbbieken túl több, kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma is létezik: nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató iskolaszövetkezeti tanulók, hallgatók munkavégzése, tanulószerződés, a hallgatói szerződés és az együttműködési megállapodás alapján történő munkavégzés.

A szóvivő megjegyezte: rendelkezésre álló adataik alapján iskolaszövetkezeteknél mintegy 200 ezer diák vállal munkát, ez azonban töredéke azoknak, akik nyáron valóban dolgoznak majd.

(fotó: nyugatijelen.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik