Belföld

Mentőöv a Neo FM-nek

A Médiatanács 40 millió forintos mentőövet és szabályozott keretek között megvalósuló tartozásrendezést kínál ahhoz, hogy a Neo FM továbbra is sugározhasson.

A Médiatanács végzése világossá teszi, hogy a jelenlegi helyzetben jogállami keretek között nem méltányolható a kereskedelmi rádió tulajdonosainak azon javaslata, miszerint több mint 750 milliós kötelezettségük kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnának megállapodni.

A Médiatanács közleményéből kiderül: a hatóság úgy ítéli meg, hogy az üzleti vállalkozásként működő rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul az a tény, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztetnének. Ennek ellenére a Médiatanács mintegy 40 millió forintos késedelmi kamatot elenged, ha a Neo FM tulajdonosai a Médiatanács szabályozott tartozásrendezésre vonatkozó mentőcsomagját elfogadják.

A médiaszolgáltatási szerződésben foglaltakkal szemben a kereskedelmi rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai csaknem egy éve nem biztosítják a működés szerződéses feltételéül szabott 153 millió Ft összegű bankgaranciát, és több mint fél éve egyáltalán nem fizetnek médiaszolgáltatási díjat.

Hétfőig haladék

A Médiatanács hétfőig várja, hogy a kereskedelmi rádió vezetése elfogadja a tanács mentőcsomagjában foglalt feltételeket, amely a mintegy 40 millió forintos támogatás – vagyis a jelentős összegű tartozás teljes kamatmentességének biztosítása mellett – kedvező lejáratú törlesztést tartalmaz.

A Médiatanács az elmúlt évben hétszer adott fizetési könnyítéseket a kereskedelmi rádió menedzsmentjének a rádió fennmaradása és a hallgatók érdekében. A közlemény szerint ha a kereskedelmi rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai visszautasítják a Médiatanács által felkínált mentőcsomagot, úgy ezt a testület nem tudja másként értelmezni, mint hogy a tulajdonosok üzleti érdekei azt kívánják, hogy tetemes adósságot hátrahagyva maguk készítsék elő a Neo FM bezárását.

Amerikai ügyvéd a Sláger ellen

Közben kiderült, hogy az amerikai Arnold&Porter LLP ügyvédi iroda képviseli több mint félmilliárd forintért a magyar államot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt zajló választottbírósági eljárásban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbeszerzést írt ki a Sláger és Danubius rádióállomások beruházói által, a Magyar Állammal szemben a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja előtt – kétoldalú beruházásvédelmi egyezmények alapján – kezdeményezett választottbírósági eljárásban, a Magyar Állam képviseletére.

A két rádió 2010 júniusában fordult az ICSID-hez, miután az általuk korábban használt frekvenciákat az akkori médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület 2009 októberében két másik pályázónak, a Neo FM koncepciójával induló FM 1 konzorciumnak,illetve az Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek ítélte oda a következő hét évre.

Többen politikai befolyással való visszaélésnek nevezték a döntést, amely után a Danubius Magyarországon pert indított az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT és az FM 1 konzorcium ellen. A Legfelsőbb Bíróság tavaly februárban, miközben az egykori Danubius frekvenciájának pályáztatásáról kimondta, hogy jogsértő volt, a Sláger esetét az összes korábbi ítélőszéki döntést felülbírálva jogszerűnek minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik