Belföld

Lerántjuk a leplet a tejről

magyar tej (magyar tej, uht, tej, )
magyar tej (magyar tej, uht, tej, )

Miért hisszük, hogy finomabb a drágább tej? Sokan keresik az áruházak polcain a drágább tejtermékeket, mert azt remélik, hogy az finomabb. Utánajártunk, melyik dobozba mi kerül.

Elmentünk Székesfehérvárra, az Alföldi Tej Kft. üzemébe, hogy megnézzük, miként kerül a tehénből a dobozokba a tej. Kiderült, hogy nem csupán az Alföldi és Magyar tejtermékeket gyártja a cég, hanem néhány kereskedelmi lánc saját márkás tejtermékeit is, ők töltik a Sissy, S-Budget, Profi, Reál, Auchan, Tesco tejesdobozait is.


Fotók: Hír24

Óriási méretű tejsilók állnak a gyár udvarán. Bíró Ákos megbízott termelésvezetőtől elmondta, hogy ezekbe a hatalmas tartályokba összesen több mint 600 ezer liter tej fér bele. Ebből naponta legalább 400 ezer litert dolgoznak fel az üzemben. Szinte az egész ország területéről szállítják a termelőktől a tehéntejet a gyárba, amit aztán a már említett silókba szivattyúznak a kamionokból.

Zárt rendszer

Szinte hihetetlen, hogy amíg fel nem bontjuk a tejes dobozt, addig nem is kerül emberi szem elé a tartalma. Teljesen zárt rendszeren keresztül halad végig, amíg aztán az asztalra kerül. A tehenet manapság már mindenütt géppel fejik, onnét rögtön a tejeskocsiba kerül a nyerstej, amit rövid időn belül a tejüzemekbe szállítanak. Ott aztán a csöveken keresztül kerül bele a tartályokba, ahol attól függően kezelik, milyen tej készül belőle. Pasztőrözik, ultrapasztőrözik, beállítják a zsírtartalmat. Az automata gépsor pedig szinte teljesen önállóan dobozokba tölti és csomagolja is a terméket. Emberi munkaerő alig kell hozzá, bár az Alföldi Tej üzemében két műszakban csaknem háromszáz ember dolgozik.

Az elkészült termékek minőség-ellenőrzés után egy hatalmas hűtőraktárba kerülnek. Onnét terítik az egész ország területére az árut. A székesfehérvári gyárban a plafonig tornyosulnak a termékek.

Árak

Megnéztük, hogy jelenleg mennyibe kerülnek a dobozos tejek egyes áruházakban. Az Auchanban például az ESL-tecnológiával (21 napig fogyasztható, hűtést igényel) készült Magyar Termék néven futó 1,5 százalék zsírtartalmú tej, amit az Alföldi tejüzem gyárt, 199 forintba kerül. Az UHT Naszálytej már csak 135 forint. A Tesco hipermarketben a már említett Magyar Termék nevű tej UHT-változata 229 forintért kapható. Az Intersparban ugyanez a termék jelenleg 139 forintért vásárolható meg.

A nyerstej termelői alapára, átlagára 2012-ben

2012

Extra Ft/kg

Osztályon kívüli Ft/kg

Összes osztály Ft/kg

I. hó

88,91

80,15

88,85

II. hó

88,92

72,69

88,78

III. hó

88,95

77,29

88,76

IV. hó

86,25

78,40

86,09

Forrás: AKI, PÁIR

Kidobott felesleg

Miért olcsóbb mégis a külföldről behozott tej a boltokban, mint a hazai? A válasz erre az, hogy ők is a magyar üzletpolitikát követik. Vagyis a saját piacukon megmaradó felesleget a piaci áron alul adják, így a „veszteség” egy része mégis hasznot hoz.

Nem mindig van azonban felesleg. Van olyan időszak, amikor a magyar tejüzemek sem  dúskálnak a tejben. Nyáron például általában kevesebb tej érkezik az üzembe, mint amennyire szükség lenne, tavasszal és ősszel viszont magasabb a tehenek tejhozama, így ezekben az időszakokban megfelelő mennyiségű alapanyag áll rendelkezésre.

A tejfölöknél más a helyzet

A tejföl teljesen más eljárással készül, és vannak minőségbeli eltérések is. Nem mindegy ugyanis, milyen kultúrát használnak a készítéséhez. Bíró Ákos megmutatta, hogy teljesen híg állapotban melegen kerülnek a dobozokba a tejfölök, amit aztán körülbelül fél napig egy arra alkalmas „meleg kamrában” érlelnek, majd az érlelés után kerül a hűtőraktárba a kész tejföl.

Tévhitek

Mint korábban megírtuk: a GfK Hungária 2010-ben és 2011-ben is elvégzett felmérése kimutatta, hogy a magyar felnőtt lakosság körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ilyen az, hogy az UHT-tej tartósítószert tartalmaz, hogy tejpor és víz keveréke, vagy hogy egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét akár hónapokig is, hűtés nélkül.

Ha az van ráírva egy tejesdobozra, hogy „TEJ”, akkor nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján ugyanis csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak. Ezzel az Alföldi Tejüzem is egyetért.

Mi az az UHT?

Kevesen ismerik azt az eljárást, amely során az UHT tej készül.  „Az UHT (ultra high temperature treated – magas hőfokon kezelt) tej az ultramagas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális italos kartondoboz-csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár 3-6 hónapig.

Az UHT hőkezelés során a tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 Celsius-fokra. Ezután gyorsan lehűtik, és aszeptikus, azaz fertőző anyagoktól mentes környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul. Az italos kartoncsomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik