Belföld

Vérüket adták a kormány dolgozói

Kormány- és köztisztviselőkkel együtt Balog Zoltán tárcavezető is adott vért csütörtökön a véradók világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Nyáron mindig kevesebb a véradó, holott vérre ugyanolyan nagy szükség van ilyenkor is. Ezért fontos, hogy nyár előtt a készleteket feltöltsék azok, akik lelkileg és biológiailag is készek rá – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a véradás helyszínén csütörtökön.

Sokan korábbi tapasztalataik miatt mennek el vért adni, mert például egy családtagjuk a vér hiánya miatt későn jutott hozzá az életmentő segítséghez. A véradásnak egyébként jó hagyománya volt Magyarországon, a brigádmozgalom része volt – emlékeztetett a miniszter.

A véradók világnapját június 14-én ünneplik annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben határozott a világnap megtartásáról. Ezen a napon világszerte köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással három életet mentenek meg.

Hazánkban a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik