Belföld

Súlyos hiba volt az OPNI bezárása

opni (opni)
opni (opni)

Az Állami Számvevőszék szerint rossz utat választott öt éve a szaktárca: többe kerül és kevésbé hatékony a pszichiátriai betegellátás.

Nem érte el a célját az ágazat 2007-es átalakítása, a pszichiátriai ellátás nem lett sem költséghatékonyabb, sem magasabb színvonalú – jelentette be az ellenőrzés vezetője. Böröcz Imre hozzátette: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása megfelelő szakmai előkészítés nélkül történt, és rossz döntésnek bizonyult mind az intézményrendszer egésze, mind az ápoltak szempontjából.

A krónikus betegeknek fenntartott ágyak száma némileg emelkedett ugyan, az aktív ágyaké azonban csökkent, és egyre kevesebb orvos, valamint szakdolgozó működik ezen a területen. Emellett a sajátos pszichiátriai ellátások – mint az igazságügyi, illetve gyermekpszichiátriai – kapcsán is találtak hiányosságokat. Az Állami Számvevőszék elküldte megállapításait a szaktárca vezetőjének. Ebben javasolták, mielőbb hozzanak létre olyan ellátórendszert, amely területileg egyenlő hozzáférést biztosít az érintetteknek.

Makkai Mária, a vizsgálat felügyeleti vezetője elmondta: minden ötödik embernek szüksége lenne idehaza valamilyen szintű pszichiátriai kezelésre, a krónikus betegek száma pedig még az uniós átlagnál is magasabb. A Semmelweis Tervben is szerepel a pszichiátriai ellátórendszer megújítása egy új csúcsintézmény, az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet létrehozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik