Belföld

Pingpongjátszma dönt a közgépes vizsgálóbizottságról

A Jobbik szerint a házelnök és alkotmányügyi bizottság közötti passzolgatás csak arról szól, hogy „ki legyen a hóhérja" a javaslatnak.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága dönt majd arról, hogy tárgysorozatba veszik-e a Jobbik által kezdeményezett “oligarcha-vizsgálóbizottság” felállításáról szóló javaslatot – erről a testület csütörtöki ülésén hoztak állásfoglalást Kövér László házelnök kérésére.

A Jobbik még májusban javasolta a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító” országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását. Ezt a többi ellenzéki párt képviselője is támogatta aláírásával.

Az új országgyűlési törvény azonban kiköti, hogy ilyen testület csak olyan ügy áttekintésére állítható fel, amely nem tisztázható mondjuk képviselői interpellációval. Lázár János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője épp erre hivatkozva mondta azt még májusban, hogy házszabályellenes a kezdeményezés, hiszen a felvetett kérdés tisztázhatók egy egyszerű interpellációval.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtökön hosszas vita után, a kormánypárti képviselők támogatásával arról fogadott el általános érvényű állásfoglalást, hogy a vizsgálóbizottságok létrehozásáról szóló határozati javaslatok tárgysorozatba vételéről a házszabályi rendelkezések értelmezéséért felelős bizottság, vagyis az alkotmányügyi bizottság dönt.

Gyöngyösi Márton, a bizottságot több párttársával együtt kezdeményező jobbikos politikus a testület ülése után újságíróknak azt mondta: a házelnök és az alkotmányügyi bizottság közötti „pingpongozás” csak arról szól, hogy „ki legyen a hóhérja” a vizsgálóbizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik