Belföld

Az enyészeté a szegedi Vigadó

Ma hajléktalanok romos, üszkösödő tanyája az egykor virágzó újszegedi Vigadó.

Csaknem két évtizede elhagyatott az újszegedi Ligetben álló Vigadó. A magántulajdonban lévő ingatlan egyre pusztul, ami még maradt belőle, az is többször kiégett az elmúlt évek alatt. Ma leginkább hajléktalanok alkalmi tanyája a romos hely, amelyre még a mai negyvenes-ötvenes korosztály is úgy emlékszik: diák korában sokat járt ide szórakozni. Nem is beszélve anyáinkról, nagyanyáinkról.

Kis múltidézés

A nagy tiszai árvíz utáni Tisza Lajos, királyi biztos Szeged újjáépítésekor az összes cukrászdát és mulatóhelyet egy helyre képzelte: ekkor épült ki a mai újszegedi Liget, ahol 1883-ban készült el a Vigadó és a hozzá tartozó cukrászda.

A korabeli krónika szerint: A „vigarda” földszintes, favázas épület volt, nagy táncteremből, egy bormérő helyből, két öltözőszobából, két étkezőteremből, konyhából és egyéb apró helyiségekből állt.

Az épület sorsa mindig is kalandos volt. Az 1886. évi szegedi kolerajárvány idején kórházként használták. 1903-ra a Vigadó nagyon megrongálódott, előbb le akarták bontani, ám végül nem kevés pénzből helyreállították.

A szerb megszállás idején az épület újra leromlott, 1922-ben tették rendbe. A második világháború idején minden évben tavasszal kinyitott a Vigadó, és a baljós időkben is bálokat, táncmulatságokat tartottak benne.

A háború után az elhanyagolt épületet újra rendbehozták, majd az 1960-as években a Vidámpark része lett. Ezután, 1960–1980 között élte virágkorát a szórakozóhely, majd 1992-ben magántulajdonba került. Hanyatlása ekkortól kezdődött.

A jelen

Bár az elmúlt években még egy szakdolgozati terv is készült a Vigadó felújítására, pénzhiány miatt egyelőre úgy tűnik: lassú pusztulása megállíthatatlan. Az ingatlan tulajdonosa több mint száz millió forintot akart a maradványokért a szegedi önkormányzattól.

Dr. Molnár László az önkormányzat  Városüzemeletési Irodájának vezetője a Szeged24 kérdésre elmondta: az ezredforduló óta többször is tárgyaltak a tulajdonossal, ám sikertelenül. Az irodavezető hozzátette: az önkormányzat utoljára nagyjából három éve tett egy ötven milliós ajánlatot a Vigadó megvételére, ám azóta “nem is hallottak a tulajdonosról.” Hivatalos közgyűlési döntés pedig nem született az ügyben. Így a régen szép napokat megélt patinás Vigadó egyelőre az enyészeté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik