Belföld

Alkotmányellenes a TEK titkos adatgyűjése?

tek (terrorelhárítási központ, )
tek (terrorelhárítási központ, )

Az Eötvös Károly Intézet szerint alkotmányellenes, hogy miniszteri engedéllyel akár titkos adatgyűjtést is végezhet a TEK. Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Alkotmányellenesnek tartja, ezért az Alkotmánybíróságtól kéri az Eötvös Károly Intézet két munkatársa annak a törvényi rendelkezésnek a megsemmisítését, amely alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedéllyel akár titkos adatgyűjtést is végezhet.

A jogvédő intézet az MTI-nek küldött keddi közleményében azt írta: két munkatársuk, Vissy Beatrix és Szabó Máté Dániel azért élt alkotmányjogi panasszal, mert álláspontjuk szerint alkotmányos jogaikat sérti az, hogy a titkos megfigyeléseket nem bíró, hanem a miniszter engedélyezi.

“Az, hogy a terrorizmust elhárító szerv bírói kontroll nélkül, pusztán miniszteri engedély alapján jogosult titokban megfigyelni bennünket, az Alaptörvény VI. cikkében biztosított, a magán- és családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartásához, valamint a személyes adatok védelméhez való jogunk sérelmét okozza”. Ezért indítványozzák a rendőrségi törvény erre vonatkozó, tavaly módosított rendelkezésének megsemmisítését – olvasható az intézet honlapján is közzétett beadványban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik