Belföld

A rendőrség kihallgatta a Horthy-szobrot leöntő férfit

Kihallgatta a rendőrség, de nem nevezte meg a kereki Horthy-szobort vörös festékkel leöntő elkövetőt. Dániel Péter már korábban felvállalta tettét.

A Somogy megyei Kerekiben vörös festékkel leöntött Horthy Miklós-szobor megrongálása miatt indított büntetőeljárásban a nyomozók kedden gyanúsítottként hallgattak ki egy szentendrei férfit, aki a bűncselekmény elkövetését beismerte – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse kedden az MTI-t. A gyanúsítottat nem nevezte meg a rendőrség.

Karsay Kornél az MTI kérdéseire válaszolva közölte, a május 16-án hajnalban történt esettel kapcsolatban indított eljárásban azért nem hallgatták ki korábban a gyanúsítottat, mert előbb el kellett készülnie egy szakértői véleménynek az okozott kárról a rongálás megfelelő minősítéséhez, illetve a bűncselekmény súlyának megállapításához. A sajtófelelős közölte, nem adhat információt sem a megállapított kár nagyságáról, sem a gyanúsítottról, akit egyébként a szentendrei rendőrkapitányságon hallgattak ki, és szabadlábon védekezhet.

Horthy Miklós életnagyságú szobrát a felavatást követő napokban öntötték le vörös festékkel, ezt a felállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter már korábban kilátásba helyezte, majd a rongálást magára is vállalta.

A Jobbik június elején felszólította a kormányt és a rendőrséget, hogy függesszék fel a kettős mérce alkalmazását a szoborrongálások elbírálásakor: a párt szerint a budapesti rongálások esetében  – május 25-én uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a Pozsonyi úti zsidóemlékműre és a Szabadság téri szovjet emlékműre – a rendőrség gyorsan megtalálta az állítólagos elkövetőket, házkutatást tartottak, majd előzetes letartóztatásba helyezték az egyik gyanúsítottat. Dániel Péter esetében pedig sem házkutatás, sem előzetes letartóztatásba helyezés nem történt, és hetekig meg sem gyanúsították az ügyvédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik