Belföld

Vitanapoznának a gyurcsányisták az Európai Egyesült Államokról

molnár-csaba (molnár csaba)
molnár-csaba (molnár csaba)

Még június vége előtt kibeszélnék, Magyarország akarja-e az Európai Egyesült Államokat.

Még a június végi EU-csúcs előtti időpontra parlamenti vitanapot kezdeményez a Demokratikus Koalíció – ezt Molnár Csaba közölte sajtótájékoztatóján hétfő kora délután.

A DK szerint „történelmi találkozó” előtt áll az unió, ahol a magyar kormánynak is felelős véleményt kell formálnia Angela Merkel kancellár asszony minapi, az “összetartást” szorgalmazó javaslatáról épp úgy, mint az Európai Bizottság válságkezelő elképzeléseiről.

Mint ismeretes, Merkel úgy véli, közös gazdaságpolitikára van szükség, aminek feltétele, hogy az egyes tagállamok egyre több jogukról mondjanak le Brüsszel javára. A német vezetés szerint eközben nyíltan kell beszélni arról is, hogy kétsebességessé válhat az EU. Az EB ezzel összecsengő elképzelése az, hogy közös bankfelügyelet és biztosítási felügyelet létesüljön.

Mindez – állítja Molnár Csaba is – „előszobája az Európai Egyesült Államoknak”.

Molnár követeli, hogy még a csúcs előtt legyen nyilvános a magyar kormány, konkrétan Orbán Viktor álláspontja a témában.

A Demokratikus Koalíció a „mélyebb integráció híve”, így Molnár szerint „Merkel javaslatai legalábbis megfontolásra méltóak”.

A parlamenti vitanap megszervezésére kevés idő áll rendelkezésre, olyannyira, hogy az csak a házszabálytól való eltéréssel valósítható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik