Belföld

Süss fel nap! – Eső várható, több megyében riasztást adtak ki

A várható heves zivatarok miatt több megyében ismét első-, illetve másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.

Borongós, esős hétfő reggelre ébredtünk ezen a héten és úgy tűnik, hogy szerdáig nem is lesz változás Győr térségének időjárásában. Ugyanakkor szerencsére hideg sem lesz. Jó hír viszont, hogy a heves zivatarzónák elkerülik a Kisalföldet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében másod-, míg Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében, továbbá több nógrádi kistérségben elsőfokú riasztás lépett életbe, ezeken a területeken egy-három órán belül heves zivatarok kialakulására lehet számítani.

Az egész napra vonatkozó tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével – nyolc megyében másod –, kilenc megyében pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyében. Ezeken a területeken a heves zivatarok során viharos, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre, jégesőre, felhőszakadásra is számítani lehet.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21-26 Celsius fok között, északnyugaton 20 fok alatt, délkeleten 26 fok felett valószínű. Késő estére 16-23 fok közé hűl le a levegő.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: vasárnap az időjárással összefüggésben országszerte 35 eseményhez kellett kivonulniuk. Leginkább kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, illetve épületekben keletkezett károkhoz riasztották őket. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.

A katasztrófavédelem továbbra is figyelemmel kíséri a meteorológiai riasztásokat, s amennyiben valahol szükségessé válik, megerősítik a szolgálatot – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik