Belföld

Zuhanórepülésben a magyar gazdaság

gazdasag(210x140)(1).jpg (gazdaság)
gazdasag(210x140)(1).jpg (gazdaság)

Tavalyhoz képest az első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a bruttó nemzeti össztermék, ám naptárhatás nélküli 1,2 százalékos a visszaesés.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a nemzetgazdasági ágak mintegy felének a teljesítménye stagnált – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A naptárhatás kiszűrésével az első negyedéves GDP 1,2 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához viszonyítva és ugyanannyival az előző, tavalyi negyedik negyedévhez képest is. Mindkét adat árnyalatnyival jobb a május közepén közölt 1,3 százalékos visszaesésnél. A szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutatót is az előzetes első közléshez képes 1,5 százalékról 1,4 százalékos csökkenésre korrigálta a KSH.

Az első negyedévi 0,7 százalékos visszaesést Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője azzal magyarázta, hogy elmaradt az a növekedési hajtóerő, amelyet az elmúlt két évben az export és az exportvezérelt ipari kibocsátás generált. Hozzátette: az első negyedévben az ipari termelés 0,3 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy a Mercedes kibocsátása növelte ugyan az ipar teljesítményét, ugyanakkor a Nokia csökkentett kibocsátása legalább akkora kiesést jelentett.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik