Belföld

Végkielégítési pereket vesztett a BKV

BKV (BKV)
BKV (BKV)

Ismét győztek a bíróságon a BKV volt vezetői, akik több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak a cégtől 2007-2008-ban.

A közlekedési vállalat a napokban jogerősen elvesztette azokat a próbapereket is, amelyeket az elbukott korábbi, úgynevezett megállapítási pereket követően indított. Mindkét perben a bíróság elutasította a BKV keresetét, arra hivatkozva, hogy a végkielégítések nem ütköznek jóerkölcsbe – írja az index.

A korábban kezdeményezett pereket első és másodfokon is elutasították a bíróságok perjogi kérdésekre hivatkozva. Ezt követően a BKV 3 próbapert kezdeményezett, tekintettel az illeték magas összegére. Ezek közül 2 jogerősen nemrég lezárult, a harmadik még folyamatban van.

A BKV nagyságrendileg 100 millió forintot követelt vissza 31 volt vezetőtől, akiknek a többsége 2007-2008-ban távozott. A végkielégítési szerződések többsége Balogh Zsolt és Antal Attila nevéhez kapcsolódik. Az index szerint a végkielégítések visszakövetelésére 2,5 millió forintot költött a BKV.

A lezárult perek alapján látható, hogy polgári (munkaügyi) úton a végkielégítések nem követelhetőek vissza. Ugyanakkor a BKV még bízik abban, hogy a végkielégítésekkel kapcsolatban büntetőeljárás is folyik, amelyben a BKV bejelentette polgári jogi igényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik