Belföld

Megszólalt az inzultált főrabbi

schweitzer és áder (schweitzer józsef, áder jános)
schweitzer és áder (schweitzer józsef, áder jános)

Schweitzer József szerint a gyűlölet nem ma keletkezett. A nyugalmazott főrabbi megtisztetésnek vette, hogy meglátogatta őt a köztársasági elnök.

“Van olyan rossz dolog is, amiben semmi jó nincs, de ebben tényleg sok a jó. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki kifejezte együttérzését” – hangsúlyozta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a Népszabadságnak az őt ért inzultusról. Mint mondta, nem az ő személye a lényeges, hanem az, hogy ilyen jelenségek ne fordulhassanak elő a társadalomban.

A nyugalmazott főrabbi úgy vélekedett: “A gyűlölet nem ma keletkezett. Ennek megvannak a gyökerei, amelyek ideológiai, gazdasági és politikai jellegűek lehetnek. Aki demokratikus államban akar élni, annak illő, hogy revíziót tartson ezekben a kérdésekben. Hallgasson Erdő Péter bíborosra, aki a holokauszt áldozataira emlékező grandiózus felvonuláson, az Élet Menetén úgy kezdte beszédét: az antiszemitizmus nem fér össze a kereszténységgel.”

“A bíboros szavait idézi az a nyilatkozat is, amit Áder János köztársasági elnök hozott nyilvánosságra. Ehhez az igaz megállapításhoz még hozzátehetném: az antiszemitizmus egyik romboló eszköze a társadalmi együttélésnek” – mondta.

A volt főrabbi megerősítette a köztársasági elnök látogatásának a tényét. “Valóban, az a megtiszteltetés ért, hogy a köztársasági elnök úr ellátogatott hozzám, és elhozta magával azt a nyilatkozatot, amelyet a sajtó útján közzétett. Nagyon jól elbeszélgettünk. Áder János elnök úr is kinyilvánította: tűrhetetlen, ami történt, és fellépnek a rasszista jelenségekkel szemben” – erősítette meg. A részletekre nem tértek ki, ez udvariassági látogatás volt – válaszolta a főrabbi a hogyant firtató kérdésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik