Belföld

Ha nincs Mercedes, nincs exportnövekedés

mercedes-kecskemét (mercedes, kecskeméti gyár)
mercedes-kecskemét (mercedes, kecskeméti gyár)

Ahogy az ipari termelésben, úgy az áruexport áprilisi statisztikájában sem látható a második negyedévtől elvileg beinduló Mercedes-gyár hatása.

Az euróban számolt export majdnem 4%-kal, az import 3,6%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől az idén áprilisban, jelentette a KSH – írja a portfolio.hu.

A lanyha konjunktúra ellenére a külkereskedelmi mérlegben így is jelentős, majdnem 400 millió eurós többlet keletkezett, hiszen a gazdaság potenciális belső motorjai (beruházás, fogyasztás) úgy le vannak robbanva, hogy pótlólagos importkeresletet nemigen támasztanak.

Ahogy az ipari adatok esetében, a külkereskedelmi statisztikánál is meg kell várni a részletes számokat az értékeléshez. Egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a Mercedes beinduló termeléséből mennyi van már benne a számokban. Nyilván az lenne a jó hír, ha az derülne ki, hogy még semmi, hiszen akkor a következő hónapokban nagyobb lehet a felpattanás mértéke. Évente 1500 milliárd forintnyi Mercedest adna el a kecskeméti gyár, információink szerint egyelőre eladás nem történt, ami alapján még a májusi exportadatok sem lesznek fényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik