Belföld

Több nőt akar látni a parlamentben az LMP

magassarkú (magassarkú, titkárnő, )
magassarkú (magassarkú, titkárnő, )

Arra szólítják fel a pártokat, hogy a 2014-es jelöltállítási folyamatban alkalmazzák az általuk javasolt 33 százalékos női kvótát.

Vagy a pártoknak kellene vállalniuk női kvóta felállítását vagy egy jogszabályban kellene rögzíteni azt. Kimutathatóan emelkedik ugyanis a kormányzás minősége és csökken a korrupció szintje, ha a nők megfelelő arányban vesznek részt a döntéshozatalban. – mondta Ertsey Katalin. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a politikában, de a cégek vezetői között is alacsony a nők aránya.

A politikus szerint nők munkába való visszatérésének kulcsa a gyermekelhelyezés, ám az állam, az európai trendekkel ellentétben a családokra hárítja ezt a feladatot. Az LMP az óvodaihoz igazítaná a bölcsődei normatíva kiszámítását, a családi napközik normatíváját pedig felemelné a bölcsődeihez. A családi napközik nem csak a gyermekelhelyezést segítik, de munkahelyeket is teremtek.

Az LMP véleménye szerint nem részmunkaidőt, hanem rugalmas munkavégzési formákat kellene teremteni a kisgyermekes nők számára, de ebben az ügyben ét éve nem történt előrelépés. Családellenesnek tekintik a felsőoktatás szabályozását is, mivel az a műszaki és természettudományos területek felé tereli a hallgatókat, az “elnőiesedett szakokat szűkítette le”.

A párt azt várja, hogy Balog Zoltán hívja össze a Nők és Férfiak Társadalmi Esélyegyenlőségének Tanácsát, valamint lásson neki a nemek közötti esélyegyenlőséget segítő, 2021-ig tartó nemzeti stratégia végrehajtásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik