Belföld

MSZP: több és többféle adót kell fizetni, mint két éve

Az MSZP szerint több és többféle adót kell fizetniük az embereknek, mint két éve, az adóbevallás pedig söralátét méretű helyett a korábbinál bonyolultabb lett.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön azt mondta az MTI-nek: ha a miniszterelnök kételkedne ebben, kérdezze meg Varga Mihályt, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert, aki – közlése szerint – múlt pénteken úgy nyilatkozott a Hír Tv-ben, hogy húsz éve nem volt olyan bonyolult a személyijövedelemadó-bevallás, mint idén, és ezen változtatni kell.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a kormánytöbbség emellett olyan új terhekről döntött, mint a chips-, a telefon- és a sárgacsekk-adó, amelyek jellemzően a kiskeresetűeket és az átlagjövedelemből élőket sújtják. Ez, illetve a munkavállalók nagy részét sújtó reálbércsökkenés oda vezetett, hogy visszaesik a fogyasztás – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy főre számított létminimum 84 ezer forint, nem 47 ezer, “amennyiből a kormány és a Fidesz néhány képviselője szerint meg lehet élni”. Eközben a családi adókedvezmény nélküli nettó átlagkereset 141.800 forint, a fizikai munkát végzőké pedig mindössze 99 ezer.

“Ebből is látszik, hogy az orbáni gazdaságpolitika a középosztályt szegénységbe, a szegényeket kilátástalanságba taszítja” – fogalmazott.

Burány Sándor kiemelte, hogy a kormány az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta, Kispesten például egy év alatt jelentősen csökkent a szociális kiadásokra fordítható összeg, az átmeneti segélyezésre jutó pénz pedig megfeleződött, úgy, hogy a szociális ellátásra jelentkezők száma emelkedik: tavaly összesen hétezren voltak, idén viszont május végéig már csaknem ötezren.

A kormány gazdaságpolitikája ráadásul 1,5 százalékos recesszióval fenyeget, az MSZP ezért javasol azonnali 331 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítást a munkahelyteremtés és a gazdaságfejlesztés javára – mondta a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik