Belföld

Miniszteri engedély nélkül nevezték ki az igazgatót Békéscsabán

A törvényi előírás ellenében, a kultúráért felelős miniszter engedélye nélkül nevezték ki Békéscsabán a Munkácsy Múzeum igazgatóját - írja a magyarnarancs.hu.

Érdekes ellentmondásra lettek figyelmesek többen a Viharsarokban: noha a helyi hírportál cikke szerint a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ április elsejétől kinevezte Szatmári Imrét öt évre a Békés Megyei Munkácsy Múzeum élére, a közigazgatási állások portálján május 15-én ismét megjelent a pályázati felhívás az igazgatói posztra.

A minisztérium odaszólt

Az ügy tisztázása érdekében levelet írtunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának, amire azt a választ kaptuk, hogy a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény idevonatkozó paragrafusa alapján a megyei múzeumigazgató megbízásához a kultúráért felelős miniszter engedélye szükséges. A kultúráért felelős miniszter a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ döntésével (azaz, hogy Szatmárit nevezzék ki vezetőnek – a szerk.) nem értett egyet, ezért a munkáltatói jogkör gyakorlójának – az intézményfenntartó központnak – a jogszabályok értelmében új pályázatot kellett kiírnia.

Megtudtuk azt is, hogy a kultúráért felelős miniszternek a szaktörvény indoklási kötelezettséget nem ír elő ilyen döntés esetén. (Így mi sem tudtuk meg, hogy mi a probléma Szatmárival.) Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága ezért azt javasolta, hogy amíg nem lesz érvényesen kinevezett igazgató, addig a korábbi megbízott igazgató, Kovács István vezesse a békéscsabai központú múzeumot. A miniszteri elutasításról szóló levél május elején érkezett meg Békéscsabára.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik