Belföld

Látványos akció a gyerekek biztonságáért

Különleges bemutatót rendeznek a rendőrök a szünidőző gyerekek biztonságáért.

A korábbi évekhez hasonlóan júniusban a megelőzési munka központi eleme az iskolapadból kikerülő diákok nyári felkészítése, mert a statisztikai adatok szerint nyáron a gyermekek felszabadultabbak, kevésbé figyelnek a szabályok betartására, könnyebben válhatnak baleset vagy bűncselekmény áldozatává.

Ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délelőttre a makói Maros Kalandparkban látványos programokkal tarkított balesetmegelőző rendezvényt szervezett a  makói Maros Kalandparkba – tájékoztatta a Szeged24-et a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya. A rendőrségen közölték: pénteki megyei road show-n az életkori sajátosságokat figyelembe vevő programokon keresztül igyekeznek rávilágítani arra, hogy milyen fontos bizonyos alapvető szabályok betartása a földön és a vízben.

A rendezvényen mintegy százhúsz diák ismerheti meg a szünidei biztonsági tudnivalókat. A programokban a Bűnmegelőzési Osztály mellett közreműködik a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Őrse, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a Mentőszolgálat, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, és a rendezvénynek otthont adó Makó város Polgármesteri Hivatala. Az első, látványos központi bemutatón a vízimentők és a mentőszolgálat munkatársai hívják fel a gyerekek figyelmét a tipikus nyári balesetek megelőzésére.  Ezután két bűnmegelőzési állomáson résztvevő a csoportok megismerhetik a CSMRFK Lépésről lépésre – együtt a biztonságért elnevezésű népszerű vándorkiállításának anyagát, és prevenciós  kisfilmeket nézhetnek meg például a nyár veszélyeiről, a vagyonbiztonságról vagy a drogprevencióról.

A vízimentők az általános vízbiztonsági ismeretekkel és a vízből mentés szabályaival is megismertetik a gyerekeket. A mentőszolgálat munkatársai pedig a nyári balesetek megelőzése és a főbb elsősegély-nyújtási ismeretek átadása mellett bemutatják a gyerekeknek az esetkocsit és annak felszereléseit is.  Mivel Csongrád megye „vizes” megye, ahol sok a kiszámíthatatlan folyó és különböző állóvíz, a vízirendészek a vízbiztonsági szabályokkal, tanácsokkal készülnek a bemutatóra. A tűzoltók a tűzesetek megelőzésére vonatkozó tudnivalók mellett játékos feladatokkal is várják a fiatalokat. A baleset-megelőzési szakemberek pedig a Szuperbringa programban átvizsgálják a fiatalok kerékpárjait.

A műszaki feltételeknek megfelelő biciklikre „szuperbringás” igazoló matrica kerülhet. A résztvevők számára a szervezők hasznos prevenciós kiadványokból és szóróanyagokból álló csomagot is összeállítottak. Tizenöt szerencsés gyermek pedig az önkormányzat felajánlásának köszönhetően ingyenes kalandparti belépőt is nyerhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik