Belföld

Így változhatnak a parkolási bírság szabályai

Parkolási büntetés (böntetés, autó)
Parkolási büntetés (böntetés, autó)

Megmenekülnek a külföldi rendszámmal közlekedő magyarok – különösen a politikusok és köztisztviselők -, várhatóan módosulnak a parkolási bírságolás szabályai – írja a Napi Gazdaság.

A kormány beterjesztette a közúti közlekedésről szóló törvény újabb módosítását. Ha elfogadják a javaslatot, a jövőben egy nap egy helyen csak egyszer büntethetnek meg valakit a parkolóőrök. Egy kiskapu azonban megmarad: ott, ahol a várakozás csak meghatározott időtartamig engedélyezett, az ellenőr továbbra is többször büntethet.

A kiszabott bírságok a jövőben egy egységes adatbázisba kerülhetnek – a külföldi autósok szabályszegései is -, a rendszerben tárolt adatokat azonban a büntetés befizetését követő hetedik hónapig törölni kell.

Jelentősen enyhülnek a külföldi rendszámra vonatkozó szabályok is, a mostani javaslat szerint a jövőben a magyar állampolgár a külföldi munkáltatójától kapott gépkocsit korlátozás nélkül használhatja idehaza is, a külföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár pedig saját külföldi rendszámú autóját is használhatja félévente legfeljebb harminc napig – szemben a jelenlegi egy nappal.

A magyar közalkalmazottak, diplomaták, EP-képviselők, az OECD-hez, ENSZ-hez és egyéb nemzetközi szervezetekhez kiküldött politikusok, tisztségviselők és családtagjaik korlátlanul használhatják majd külföldi rendszámú autóikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik